Annons
X
Annons
X

Tove Lifvendahl: Alliansen bör avsätta regeringen

[object Object]
Stefan Löfven under inspelningen av Skavlan. Foto: TT

Det var med påfallande tillkämpad och tvungen ysterhet som partifolken under onsdagskvällen gav tillkänna att de inte visste sin lycka över ytterligare en valrörelse. Alla som öppet medgivit att energidepåerna liksom idéskafferiet begripligt nog helt tömts efter supervalåret, vände snabbt på kuttingen. Man gör det man måste göra. Gladast vinner, brukar man säga; motsatsen lika sann. Ska partierna ha någon chans att stärka utsikterna inför den 22 mars måste man låtsas som om man är full av självförtroende.

**Men innan vi **förlorar oss i kampanjbudskapens ekokammare finns en viktig fråga att ställa sig: Varför ska Alliansen överhuvudtaget acceptera denna parodi, som görs för att försöka vinna tillbaka lite av regeringens förlorade prestige och ytterst rädda de rödgröna kvar vid makten?

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Det finns, ur **Alliansens synpunkt, faktiskt inga rimliga skäl till att godta Stefan Löfvens taffliga handhavande med makten, eller snällt och lydigt anpassa sig till en spelplan som motståndarsidan helt dikterar.

  Annons
  X

  Det finns heller inget som talar för att ett extra val skulle skapa någon annorlunda situation än den vi nu befinner oss i. Åtskilliga väljare har tillfrågats i etermedierna de senaste dagarna och alla har de på frågan om vad de kommer att rösta på, sagt att de avser rösta som de gjorde senast.

  Den 23 mars nästa år kan därför Sverige, om denna i affekt skapade cirkus tillåts fortsätta, således vakna upp till samma valresultat som det i september fastställda, men en kvarts miljard kronor fattigare och ytterligare ett antal förlorade månader.

  Alliansen har nu att ta ställning till om den vill vara medansvarig till detta.

  **Ett mer klokt **sätt att ta ansvar för landet i denna uppkomna situation är att yrka på en misstroendeförklaring mot statsministern i riksdagen. Om mer än hälften av ledamöterna röstar för en misstroendeförklaring, entledigas statsrådet av riksdagens talman. Normalt gäller att om misstroendeförklaringen riktar sig mot statsministern avgår hela regeringen, om regeringen inte inom en vecka utlyser extra val.

  Men denna nytillträdda regering kan inte utlysa extra val före den 29 december, varför det nu finns ett litet fönster att rädda Sverige undan en kostsam, och möjligen helt overksam, fars. Det stängs den 22 december, eftersom statsministern därefter skulle kunna åberopa sin veckofrist.

  **Skälet till varför **statsministern förtjänar att fällas i en misstroendeomröstning är uppenbart; han har för att kunna gripa makten uppenbart lovat mer än han kunnat hålla. I överläggningarna med talmannen uppgav han att han hade förmåga att bilda regering och få igenom en budget i riksdagen. Det har nu med all önskvärd tydlighet bevisats vara tomma ord. En sådan statsminister går inte att ha förtroende för.

  **De storvulna ord **om samarbete har i handling bevisat sig vara kosmetika i takt med att uppgörelser har svikits. Man undrar om Stefan Löfven ärligen tänkte att det skulle ordna sig. Att politik fungerar som en avtalsrörelse, där man förr eller senare gör upp? Att Alliansen inte var en sådan stark enhet, utan att det rätt enkelt skulle gå att splittra dem genom att få med sig något eller ett par av partierna med lite lock och pock?

  Nu klagar Löfven högljutt på att händer sträckts ut men lämnats ogreppade. Hur kan han inte förstå att en hand, på vilken Miljöpartiet och Vänsterpartiet redan ätit sig in på bara benet, inte är särskilt lockande att ta i?

  **I kväll sitter **statsministern i tryggt skydd på fredagstrevnadens främsta balustrad. Det blir säkert trevligt. Men hans förmåga att regera landet är bevisad otillräcklig. Därför bör riksdagen förhindra den föreslagna manövern genom ett misstroendevotum.

  Det skulle dessutom dra ner byxorna på SD, som gärna vill ha ett extra val, men väl ändå inte skulle kunna stödja den regering vars budget man nyss röstat ner?

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven under inspelningen av Skavlan.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X