Annons
X
Annons
X

Allhelgonalov och potatislov

BRYSSEL
Vi kallade det ”pantofflelov” i Hammenhögs folkskola. När jag började ”läsa i stan” fick jag lära mig att det heter ”potatislov”. Det låter förnämare. Men ”pantoffler” kommer över danskan och plattyskan från namnet på årstidens ännu finare delikatess: tryffel.

Den tid är sedan länge förbi då skolbarnen på den skånska landsbygden så här års använde sina flinka fingrar till att ”plocka pantoffler”. Numera knappar de på datorn och käkar chips utan att tänka på var de kommer ifrån. I dagens globaliserade värld skördar polska lantarbetare pumpa på Österlen till en konstig amerikansk begivenhet kallad halloween. Potatislovet har blivit ”novemberlov”.
Kort sagt, vi lever inte längre i den gamla världen. Den triviala slutsatsen nådde även Europas högsta politiska ledare i torsdags på Hampton Court. Däremot förblir de otydliga om vilka krav på förändringar som den nya världen ställer på Europa. De flesta verkar inte våga berätta vad som väntar.

– Vi vet vad som måste göras men om vi gör det så vet vi inte hur vi skall bli återvalda, sade för ett tag sedan Jean-Claude Juncker, Luxemburgs klarsynte och frispråkige premiärminister.
Inför ett sådant dilemma är det enklare att låtsas som om allt kan bli vid det gamla. Stänga ute världen och odla den introverta nostalgin.
I Bryssel fick vi i förrgår en försmak av vad som väntar. Då genomfördes den andra nationella, politiska generalstrejken under oktober månad. Varför tar fackföreningarna till sådana stridsåtgärder? Jo, Belgiens liberal-socialdemokratiska koalitionsregeringen vill i princip höja åldern för förtidspension från – hör och häpna – 58 till 60 år. Den liberale premiärministern Guy Verhofstadt vägrar förhandla om saken och socialdemokraterna i regeringen ligger lågt. Men principen är som alltid i Belgien full av kryphål.

Annons
X

När jag ifrågasätter det rimliga i att lamslå landet på grund av en begränsad pensionsreform så möter jag en välbekant attityd.
– Vi vill också hinna med att leva, umgås och njuta av livet. Inte bara arbeta.
Med andra ord. Arbetet försummar oss. Fritid är bättre. Och runt om i Europa väntar nya pensionsreformer – och nya strejker.
Den som tittar i almanackan upptäcker att fredagens generalstrejk låg väl i tiden. På tisdag infaller den katolska helgen Alla helgonsdag, som här i regel kringgärdas av ytterligare några lediga dagar. Strejken ger en liten förlängning av detta lilla ”lov”. I Italien talar man om att bygga en bro över klämdagarna.

Det väldiga demonstrationståget som promenerade mellan Gare du Nord och Garde du Midi i Bryssel var dessutom mer av en uppsluppen gemytlig folkfest än en aggressiv politisk manifestation. Mycket pilsner och pommes frites, fjärran från 1970-talets hårda sammandrabbningar.
En tredje generalstrejk är redan förannonserad. Varför inte i samband med nästa nationella helgdag, den 11 november, stilleståndsdagen efter första världskriget? Då är det kanske dags för en ny liten bro?
Gärna ”pantofflelov” bara vi slipper plocka potatis.

Mer av SvD:s kolumnister svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X