Annons

”Alldeles för lätt att få tag i sprängämnen”

Polisens kriminaltekniker på plats där en entré har skadats vid en explosion på Drottningtorget i Malmö den 1 november.
Polisens kriminaltekniker på plats där en entré har skadats vid en explosion på Drottningtorget i Malmö den 1 november. Foto: Johan Nilsson/TT

För kriminella personer är det tyvärr inga större problem att i Sverige stjäla eller på annat sätt komma över kommersiella sprängämnen. Därför måste läckorna i hanteringen tätas, skriver två experter.

Under strecket
Publicerad

De kriminella grupperna har mer och mer börjat använda sprängämnen i sin verksamhet. Sprängämnen och handgranater kompletterar eller ersätter stickvapen och handeldvapen. Syftet med vapeninsatsen kan till exempel vara att skrämma misshagliga personer och deras familjer till tystnad eller bedriva utpressning mot dem eller förstöra deras egendom eller oskadliggöra dem. De misshagliga personerna kan exempelvis tillhöra andra kriminella grupper eller myndigheter såsom polisen och domstolsväsendet eller vara vittnen till kriminella verksamheter. Ett annat syfte med sprängningarna kan vara att förövarna vill markera sin närvaro i ett område eller binda polisens utredningsresurser.

Även om en sprängning inte åstadkommer några större person- eller materialskador är den ett enkelt men mycket effektivt sätt att minska polisens möjligheter att bekämpa och störa de kriminella gruppernas övriga verksamhet. Valet av vapentyp sker naturligtvis inte slumpmässigt utan det som avgör är möjligheten och kostnaden för att anskaffa vapnet samt tillgången till lämpliga personer som kan använda vapnet och utföra attentatet.

Annons
Annons
Annons