Annons
Recension

Alla vill tämja den vita arbetarklassen

Tatuerad man på den årliga Redneck Summer Games, East Dublin, Georgia, USA.
Tatuerad man på den årliga Redneck Summer Games, East Dublin, Georgia, USA. Foto: Planetpix /IBL

De sägs ha orsakat både brexit och Trumps valseger. Men vilka är människorna som utgör den vita arbetarklassen, och som alla plötsligt är så nyfikna på? Clara Sandelind har läst två lägliga böcker om kulturer präglade av heder, pessimism, missbruk, sexism och patriotism.

Publicerad

Som pojke satt J D Vance, eller J D Bowman som han på den tiden hette efter sin frånvarande adoptivfar, i en rättssal för att vittna mot sin missbrukande mamma. Hon hade ”bankat skiten” ur honom under ett raseriutbrott, och han noterade att alla andra familjer i salen också hade mjukisbyxor och lite rufsigt hår, och verkade vara precis som han och hans familj. De som styrde rättssalen, däremot, talade som på tv och bar kostym: de var inte som han.

Klasskillnader som kulturella skillnader är temat för Vances fantastiska självbiografi ”Hillbilly elegy”. Vance stannar dock inte vid att observera skillnader i kulturellt kapital, utan argumenterar kontroversiellt för att den vita arbetarklasskulturen i sig är destruktiv och orsaken till mycket av sin fattigdom och marginalisering.

Fords fordonstillverkning i brittiska Dagenham lades ner 2002. Idag tillverkar man framför allt dieselmotorer.

Foto: Richard Splash /IBL Bild 1 av 3

Chevrolet Cobalt säljer inte som förväntat. Tusentals bilar tillverkade i Youngstown, Ohio, står osålda på en uppställningsplats.

Foto: Timothy Fadek / IBL Bild 2 av 3

Igenbommade bostadshus i Youngstown, Ohio.

Foto: Ken Blaze /IBL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons