SvD Perfect Guide
Annons

Fler vill ha ett hus vid havet

Foto: Fredric Sommer
Text: Frida Lagerblad - 31 maj 2017

Sjöhem är Sveriges första, nischade bostadssajt som uteslutande fokuserar på svenska sjötomter. Bakom satsningen står Mikael Asp och Niclas Larsson, som själva tröttnat på hur krångligt det kan vara att hitta rätt på bostadssajterna.

– Vi vill få köpare att lyfta blicken och upptäcka nya områden, eller till och med nya delar av landet som de annars inte haft en aning om. Samtidigt har lokala mäklare svårt att nå ut, en fin sjötomt i Sandviken når sällan en spekulant i Stockholm. Det här är ett enkelt sätt att hitta det man söker och det man inte visste att man letade efter, säger Mikael Asp.

Alla objekt på Sjöhem är sjö- och havsnära. Kriterierna för de objekt som visas på sajten är enkla. Det ska finnas en tydlig närhet och koppling till sjö och hav från fastigheten, men det behöver inte innebära en egen strandtomt. Det kan vara en tydlig utsikt, gemensam badplats, egen brygga eller båtplats.

Medan traditionella bostadssajter kräver preciserade, geografiska parametrar har Sjöhem ett större sökområde, där de låter sina användare ange startplats och sökradie. Eftersom utbudet av fastigheter redan är begränsat genererar sökmotorn ett mindre urval på större yta och genom att utöka sin sökradie med bara fem mil kan det dyka upp fler, härliga ställen som annars skulle gått en helt förbi.

Annons
Annons
Foto: Rico KödderBild 1 av 1

– Efterfrågan på sjötomter ökar hela tiden. Jag skulle vilja att svenskarna blir bättre på att se sig om i Sverige, det finns så otroligt mycket vatten i det här landet! Bara en timme eller två från storstäderna finns det helt fantastiska ställen. Upp mot Gävle, Hudiksvall och Söderhamn får du riktigt mycket för pengarna, förklarar Mikael Asp.

I pristoppen ligger Stockholms skärgård, i skrivande stund är en villa i Saltsjöbaden den dyraste fastigheten på Sjöhems sajt med sitt utgångspris på 17 miljoner. Men strax utanför Gävle säljs en sommarstuga precis vid strandkanten för 695 000. Ännu lite längre upp, i Bollnäs, säljs en hel ö med två fritidshus för 1 500 000 kronor.

Foto: Rico Ködder

Under 2016 gick ”vatten” om ”balkong” som den mest använda ordet i Hemnets fritext-sökning. Flera olika konsumentundersökningar visar på att det finns ett enormt intresse för att bo vid vattnet. De flesta köpare kan tänka sig att gå upp i pris och är mer benägna att både flytta och kompromissa när det står en sjötomt på spel.

Annons
Annons