Alla var där

På 80-talet var det innestället nummer ett. Hit skulle alla. Och alla kom. Kändisar och världsartister blandade sig med kreti och pleti och stilar krockade under spegelbollen på dansgolvet. Den 20 oktober firar Café Opera 25-årsjubileum. Journalisten och författaren Susanne Ljung ser tillbaka på en svunnen tid i Stockholms nöjesliv.

Under strecket
Publicerad
Den 20 oktober firar Café Opera 25 år. På 80-talet var det innestället framför alla andra.

Den 20 oktober firar Café Opera 25 år. På 80-talet var det innestället framför alla andra.

Annons

– Ska jag ringa efter en taxi?
Jacob Dahlin visste precis vad vi redaktionsmedlemmar på teveprogrammet ”Jacobs Stege” skulle svara på den frågan. Vi som brukade dröja oss kvar tills slutvinjetten klingat ut i rutan och champagneflaskan var tom.
– Ja! Klart vi ville. Med tillbörlig beundran och pirrande förväntan såg vi därefter på när han nöjt slog sitt hemliga specialnummer till taxi och meddelade växeln sitt namn och vår destination – Café Opera.
Ingenting var i början av 1980-talet nämligen mer trendrätt, roligt och spännande än att glida in före kön på Café Opera, i synnerhet en lördagskväll då köerna ringlade sig långa.

Det var förstås andra tider då – det fanns bara ett taxibolag, endast äldre välbärgade damer bar Gucci och de silikonstinna unga kvinnorna i dagens dokusåpor var ännu inte födda – men det var då som det svenska restauranglivet förändrades i grunden.
– Det skedde en krogrevolution. Hela Sverige förändrades, som Café Operas före detta restaurangchef Pelle Unger säger.
Ville man äta, dricka vin eller festa efter midnatt fanns det före 1980 inte mycket att välja mellan i Stockholm. Här fanns Victoria (fast det var ganska litet och mest för grundaren Åke Söderqvist och hans vänner), Atlantic (som var en nattklubb), Alexandras (som också var nattklubb och inte lätt att komma in på för vem som helst) och Röda Rummet (där dåtidens proggare och fattiga musiker satt och sög i sig öl). Kroggäster fick under denna istid dessutom välja mellan att stå i baren, eller sitta vid ett bord. Att ta med sig glaset från baren till bordet kunde leda till ”en cocktailpartystämning”, som en myndighetsperson informerade en häpen Pelle Unger.
Café Opera förändrade allt detta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons