X
Annons
X

Alla väntar på Svenska Akademiens svar

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntas dock den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.

Av TT TT
Läs mer om Krisen i Svenska Akademien

Enligt tidigare uppgifter till TT från Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson blev advokatutredningen klar i mitten av februari. Efter det samlades akademiledamöterna flera gånger för att diskutera hur man skulle uppfatta resultatet. Tanken från början var att offentliggöra ett pressmeddelande fredagen den 13 april som skulle klargöra Svenska Akademiens hållning.

Så blev det inte. Sprickan i den anrika kulturinstitutionen var redan innan dess så stor att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund via medierna avslöjade att de hoppat av från Akademien. Därefter följde avslöjanden, påhopp och till sist en förtroendeomröstning som resulterade i att ständiga sekreteraren Sara Danius både lämnade sin post och sin stol. Samtidigt aviserade Anders Olsson att akademiledamoten Katarina Frostenson lämnar arbetet "på obestämd tid".

Anders Olsson, som tillfälligt axlat rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien, väntas skicka ut ett pressmeddelande i dag. I det ska den advokatutredning som granskat den så kallade kulturprofilens kopplingar till akademiledamöterna kommenteras. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

Den svårt sargade Svenska Akademien utsätts nu för angrepp från många olika håll. Ska det pressmeddelande som väntas skickas ut i dag blidka de upprörda känslorna? Arkivbild.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X