Alla väger leder tillbaka till Rom

Publicerad
Annons

Emin Tengström
På spaning efter en europeisk identitet. Det antika Rom. Den europeiska unionens historiska fundament
224 s. Santérus. CA 249:-

EminTengström har skrivit en alldeles utmärkt och lärorik bok om arvet från antikens Rom och om dess betydelse för dagens värld. Tengström, som bland annat varit docent i latin och professor i humanekologi, är väl orienterad såväl i nutidens värld som i antikens och på alla sätt väl lämpad att ta itu med den uppgift han pålagt sig.
Arvet från Rom inger väl i allmänhet dagens européer föga entusiasm. Arvet från Grekland omges av en helt annan kulturell prestige. Medeltidens händelser och gestalter är svepta i ett sagoskimmer som fortfarande lockar. Romarna, sådana de framstår genom filmindustri eller annan populärkultur, ter sig som ett folk av soldater och gladiatorer.
Inte desto mindre skulle det inte ha funnits någon västerländsk kultur utan dem. Det rike de byggde upp gav ramen för det som i dag är Europa. EU:s kärnområde finns inom limes, den
försvarslinje som omgav detta rike. Tengström pekar på ett antal komponenter som ingår i arvet från Rom. Där finns det latinska språket som givit oss italienskan, franskan, spanskan, portugisiskan, hälften av det engelska språket och en stor del av ordförrådet också i de germanska och slaviska språken. Där finns den kristna religionen som uppstod inom romarriket, utbreddes från medelhavsområdet och där Rom fortfarande är centrum för den största kyrkan. Där finns den romerska rätten som än i dag bildar fundament för de europeiska rättssystemen.
Där finns politiska idéer, kejserliga, republikanska, demokratiska och antidemokratiska, men också en dröm om en pax romana, ett fredstillstånd inom Europa. Där finns alfabetet och kalendern.
Tengström ägnar ett innehållsrikt avsnitt åt romararvets betydelse för europeisk stadsplanering, arkitektur och urban kultur. Idén om Rom har ständigt varit närvarande i Europas fantasi. Den franska revolutionens hjältar, USA:s grundlagsfäder, de brittiska imperiebyggarna,
Romfördragets undertecknare, alla har de på ett eller annat sätt varit inspirerade av denna idé.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons