”Många män trycker ner kvinnor – metoo ger hopp”

15-åriga Elias Abbas hit "Min queen" gör succé. Han vill förmedla kärlek, och ge en annan bild av förorten.

Elias Abbas i studion på ungdomsgården i Rinkeby, där allting började.
Elias Abbas i studion på ungdomsgården i Rinkeby, där allting började. Foto: Ari Luostarinen

Av en del medier har Elias Abbas kallats rapvärldens nya älskling, en beskrivning han inte känner igen sig i.

–  Jag gillar rap, men märkte sakta men säkert att det inte var min grej. Jag är sångare, men alla tror att jag är rappare eftersom jag kommer från Rinkeby, säger Elias.

Juniorreportrarna Amanda och Vendela träffar Elias Abbas i Rinkeby där han bor. Där vet alla vem han är, och även på andra ställen i Stockholm börjar han bli igenkänd.

Hans hitlåt "Min queen" har på kort tid spelats över en miljon gånger.

Vendela: Du sjunger om kärlek. Handlar låten om en speciell tjej?

–  Jag har haft kärlek. Jag har haft förhållanden förr, någon att älska. Men den här texten handlar om den gränslösa kärleken. Den är inte till en speciell person utan en känsla.

Han samarbetar med producenten K-One, som tidigare arbetade på ungdomsgården i Rinkeby där Elias gick. K-One har jobbat med flera stora artister, bland annat Robin Bengtsson. Elias har också fått mycket stöd av vänner och familj, och han har en stark tro på sig själv.

–  Om du inte tror på dig själv kommer ingen annan göra det – det är bara så det är. Du måste tro att du kan nå högsta toppen.

Amanda: Hur har din uppväxt påverkat din musik?

–  Du ser mycket i orten, mycket som är dåligt. Hur man tar det varierar från person till person. Om du ser dåliga saker kan du också bli inspirerad till att göra bra saker.

Amanda: Är du feminist?

–  Ja, jag älskar feminism. Jag ser att många män trycker ner kvinnor, men jag blir så glad över att se när vi pushar kvinnor och allt som händer nu med hashtaggen "metoo". Det ger hopp. Tjejer kan, precis som killar, se ut hur de vill och det är bra att bryta normer.

Elias Abbas tillsammans med juniorreportrarna Vendela, 14, och Amanda, 14. Foto: Ari Luostarinen

Vendela: Vad tänker du om rasism?

–  Det är onödigt att hata. Det är slöseri med tid. Om du är rasist är du en hatare. Du kan inte känna dig bra och stolt om du är en hatare. Jag lovar och svär, de kan inte le så mycket som jag kan. Jag förstår inte varför man behöver vara rasist. Dåliga människor finns överallt – det beror inte på var du kommer ifrån.

Vendela: Har du själv upplevt rasism?

–  Jag har träffat många rasister i mitt liv. Jag minns speciellt ett tillfälle när jag var liten och var tillsammans med min mamma och lillebror i en galleria. Min mamma hade sjal på sig. En gammal dam började skrika på mamma, hon skrek "åk tillbaks till ditt hemland". Jag förstod inte, men jag kände hatet. Jag kunde inte sova den natten. Jag glömmer aldrig det.

Vendela: Hur ser ditt liv ut om 10 år?

–  Om jag fortsätter den väg jag går nu står jag på toppen. Du måste ha en framtidsplan, annars faller du.

Elias Abbas i studion på ungdomsgården i Rinkeby, där allting började.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

Elias Abbas tillsammans med juniorreportrarna Vendela, 14, och Amanda, 14.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X