Annons
X
Annons
X

Alla syrier får stanna i Sverige

Migrationsverkets nya rättsutlåtande innebär att alla syrier som söker asyl får stanna. Men myndigheten har inte bedömt om det råder inre väpnad konflikt eller inte – för första gången ger Sverige nu uppehållstillstånd enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

I torsdags skrev SvD att Migrationsverket vilken dag som helst fattar ett nytt beslut om rättsläget i Syrien som får betydelse för alla som söker asyl eller väntar på besked. På fredagseftermiddagen blev rättsutlåtandet klart – Migrationsverket bedömer att situationen är så exceptionell att det skulle strida mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter att skicka tillbaka någon.

– Vi har inte ens tagit ställning till frågan om det råder inre väpnad konflikt eftersom vi har valt att stanna vid det starkare skyddet. Situationen i Syrien är extremt allvarlig, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Men under fredagen förberedde utredare på myndigheten beslut i tron om att rättsutlåtandet skulle bli ett annat. SvD har läst ett internt mejl skickat i torsdags till anställda på en av Migrationsverkets tio enheter. Där står att det troligen kommer beslutas att det råder inre väpnad konflikt i hela Syrien – trots att beskedet blev att skydd ges enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Annons
X

– Det har skrivits Syrien-beslut utifrån andra besked hela dagen efter chefsorder, säger källan på Migrationsverket.

Det är första gången som Sverige ger uppehållstillstånd enligt Europakonventionen för mänskliga rättigheter. De som inte har individuella skäl men nu får stanna med hänvisning till det generella våldet får tidsbegränsade uppehållstillstånd på tre år.

– Men även då ska permanenta övervägas för barn och barnfamiljer, säger Mikael Ribbenvik.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Somalia anser Migrationsverket att det råder inre väpnad konflikt i hela landet med undantag för två regioner, vilket gör att man ger asyl och permanenta uppehållstillstånd till alla som söker. Anledningen till att Migrationsverket inte ger alla syrier som söker asyl permanenta uppehållstillstånd är att man inte tror att den höga konfliktnivå som är nu kommer vara beständig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X