Annons

”Alla större vägar bör ha bussfiler”

Bilköer på Essingeleden i rusningstrafik.
Bilköer på Essingeleden i rusningstrafik. Foto: Tomas Oneborg

Kollektivkörfält på alla större trafikleder i Stockholm skulle möjliggöra snabbare pendling med helt nya stombusslinjer mellan södra och norra delarna av Stockholm. Det skriver Björn-Emil Jonsson, projektledare och civilingenjör.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Det är få som lämnas oberörda av den ökade trängseln i Stockholm och inte minst på de större vägarna. När köerna växer påverkar det inte enbart bilismen utan även kollektivtrafiken i hög utsträckning. Detta är något som i sig påverkar människors möjlighet att komma till och från jobbet, hämta och lämna på dagis samt alla andra vardagliga sysslor.

Stockholmare ägnar sig allt mer åt att pendla och sitta i trafikköer än vad de har semester. Det är inte hållbart, det är inte miljövänligt och det är inte livskvalitet. Förbifart Stockholm och planerade tunnelbanelinjer kan möjligen avlasta situationen. De ligger som känt minst 5–10 år bort i tiden. Situationen är på god väg att bli ohållbar och det krävs nya innovativa lösningar och tankesätt för hur vi använder det som i dag står oss till buds.

Annons
Annons
Annons