Annons

Tove Lifvendahl:Alla sneglade på Björn von Sydow

Stefan Löfven under sitt anförande på Folk och Försvars rikskonferens. Skapade nya frågor för kremlologin.
Stefan Löfven under sitt anförande på Folk och Försvars rikskonferens. Skapade nya frågor för kremlologin. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

Ordet kremlologi beskriver, som de flesta känner till, konsten att utifrån ett knapphändigt underlag, försöka gissa vad som pågick i de innersta politiska maktkretsarna i forna Sovjet (Kreml var den borg i centrala Moskva där den politiska ledningen huserade i). Vem stod bredvid vem på Förstamaj-paraden? Vem fick sitta närmast vem på middagen? Vilka nyckelord användes? Efter Sovjetunionens fall har begreppet kommit att användas som beskrivning för liknande spekulationer rörande länder, företag, organisationer eller institutioner där insynen i ledningen upplevs begränsad.

Även här i Sälen, på Folk och försvars årliga rikskonferens, är kremlologin påtagligt kännbar. Men även om Rysslands maktanspråk är ständigt närvarande i diskussionerna och numera påtalas öppet av både politiker av olika kulörer liksom av expertisen, handlar kremlologin här i stället om de närvarande deltagarna. Vad säger de – egentligen? Och vad menar de – egentligen?

Annons
Annons
Annons