Annons

Lydia Wålsten:Alla ska våga gå hem från jobbet

Foto: FREDRIK PERSSON

Fler poliser och att kriminella ”buras in, en efter en” är lovvärt men det löser inte trygghetsfrågorna nu. I en ny bok ser författarna Li Jansson och Nima Sanandaji ordningsvakter och privat samverkan som en outnyttjad resurs. De har goda poänger.

Under strecket
Publicerad

De som hörs minst, är ofta de som drabbas värst av otrygghet. Det framgår av Säkerhetsföretagens nya bok ”Vägen till ett tryggare Sverige” av samhällsdebattören Nima Sanandaji och organisationens chef Li Jansson som släpptes i går. Boken kunde inte ha släppts mer lägligt. I tisdags slog bomben ned. Inte bara en gång, utan flera gånger i Malmö. Det fick i sin tur Morgan Johansson att i P1 säga att ”gängstrukturerna måste upp med rötterna” och att Sverige ”måste bura in dem en efter en” (12/6). Johansson menade att regeringen har agerat resolut, och hänvisade till satsningen på en större poliskår. Moderaternas Ulf Kristersson var inte imponerad. Regeringen har tappat kontrollen över Sverige, menade han i riksdagsdebatten.

Trygghet är en grundförutsättning för att ett samhälle ska fungera. Det är också en rättvisefråga. Bland dem som går hem på kvällen efter jobbet från sin närmsta hållplats har personer i Stockholms innerstad en helt annan upplevelse än de som går hem i utsatta områden kring Järvafältet, visar en undersökning från Stockholms stad (2017).

Annons
Annons
Annons