Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Alla ska inte in på högskolan

I dag firas Grammatikdagen på olika håll i landet. Författaren Sara Lövestam har skrivit böcker i ämnet – här listar hon svenskarnas vanligaste grammatikfel.    
**De eller dem? **
En stor anledning till att många har svårt att välja, är att de flesta av oss inte skiljer mellan de och dem i talspråk. Det finns många knep för att göra rätt, ett som ofta funkar är att tänka på engelska. They/them = de, them = dem. Det finns också situationer då båda numera anses vara rätt, som i meningen ”Jag brukar klanka på de/dem som har dålig grammatik.” ** Bläddra vidare för att se fler av expertens exempel.**
I dag firas Grammatikdagen på olika håll i landet. Författaren Sara Lövestam har skrivit böcker i ämnet – här listar hon svenskarnas vanligaste grammatikfel. **De eller dem? ** En stor anledning till att många har svårt att välja, är att de flesta av oss inte skiljer mellan de och dem i talspråk. Det finns många knep för att göra rätt, ett som ofta funkar är att tänka på engelska. They/them = de, them = dem. Det finns också situationer då båda numera anses vara rätt, som i meningen ”Jag brukar klanka på de/dem som har dålig grammatik.” ** Bläddra vidare för att se fler av expertens exempel.** Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Under strecket
Publicerad

I en ny rapport från Saco (GP 12/5) påvisas ett tydligt samband mellan goda gymnasieresultat och vidare studier på högkvalitativ högskola. Den som lyckas väl i grundskolan har bäst möjligheter att komma in på och genomföra en utbildning på landets bästa lärosäten, medan de som spenderat sina skolår med undermålig undervisning är hänvisade till högskolornas c-lag.

Nu kan man naturligtvis, om man har läggningen att hemfalla åt ohederlig retorik, driva linjen att alla skolor ska vara lika bra och alla ska komma in på lika bra högskolor. Är man en S/MP-regering med V som släpvagn, kombineras lika bra-vinkeln med krav på väldigt många av dessa ”lika bra” utbildningsplatser. Men någon kvalitetsgaranti för studenterna är det inte.

Annons
Annons
Annons