Annons
X
Annons
X

”Alla partier står för samma sak”

Sänkta skatter eller mer resurser till arbetsmarknadsåtgärder. Debatten om budgeten har gått het hela förmiddagen i riksdagen parallellt med läsarnas egen utvärdering på SvD.se. En sak är säker – att det handlar om jobben är i alla fall alla överens om – både regeringen, oppositionen och SvD:s läsare.

Ställ frågor till privatekonom

Privatekonomen Ylva Yngesson svarar mailto:webmaster@svd.se

Jobben och finanskrisen stod som vanligt i centrum när regeringens budget debatterades i riksdagen under förmiddagen. Sänkta skatter ger fler jobb, menar finansminister Anders Borg (M) medan oppositionen kallar det ansvarslöst att sänka skatterna under en pågående finanskris. Att jobben måste bli fler var dock alla överens om.

Vid klockan 13 idag var budskapet tydligt även bland SvD:s läsare – sysselsättningen är viktigast för Sveriges framtid, inte skatterna, äldreomsorgen eller sjukvården.

Annons
X

På frågan vilket område regeringen ska lägga sitt största krut är svaret bland läsarna entydigt – 40 procent av de som svarat menar att jobben bör vara regeringens främsta prioritet. På andra plats kommer försvarsfrågor och skola och utbildning medan den fråga SvD:s läsare tycker är minst intressant är jämställdhet. Fler än 3 000 personer har hittills deltagit i läsaromröstningen.

Bland läsarna går meningarna isär om finansminister Borgs senaste budget – han får både ros och ris för sin insats.

”Borg och regeringens största misstag, är att ytterligare öka klyftan mellan pensionärer och övriga. Det kommer alldeles säkert att medföra, att han själv får se sig om efter ny sysselsättning efter valet”, spekulerar Sven medan moderaten Christer Borgström är nöjd:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Anders Borg och Alliansen har tagit ansvar och fortsätter att ta ansvar. De gör ett väldigt bra jobb i dessa kristider. Vi måste få människor i arbete, istället för bidragsberoende”, skriver han.

  Signaturen 10 gynnas av budgeten men ser hur andra får det svårare.

  ”Jag är höginkomsttagare och har tjänat flera tusen på dom nya skatterna medan jag sett att mindre lyckligt lottade förlorat på det. Jag har redan pengar så det räcker, så jag tycker det är helt okej att istället fördela skatterna så mer behövande får ut mer istället för jag. Därför skulle jag aldrig rösta på egoisterna/moderaterna”.

  Signaturen JA ser få skillnader mellan de olika blocken.

  ”Det är intressant att de både S och M är inriktade på samma politik. S har rört sig åt höger och M åt vänster. Snart behöver vi inte rösta eftersom alla partier i princip står för samma sak.

  Bloggaren Jjn ifrågasätter regeringens skattesänkningar:

  ”Det påstås att skattesänkningarna räddar fler jobb, men att döma av vad som sägs om det ökade antalet arbetslösa så känns det oerhört tveksamt till om det alls spelar någon roll. Vem tror inte att företagen hellre ser en ökad vinst, som hamnar i ägarnas fickor istället för att behålla anställda”, frågar han sig.

  Han får medhåll av signaturen Liberty:

  ”Enkelt sunt förnuft säger att ytterligare ett jobbskatteavdrag nu i en krissituation med ökande arbetslöshet är helt fel. Det skapar ökande klyftor och orättvisor samt missnöje.”

  TV: Följ budgetdebatten direkt

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X