Annons

”Alla närmanden mot Nato måste avbrytas”

Amerikanska soldater på svensk mark under övningen Baltops 2016.
Amerikanska soldater på svensk mark under övningen Baltops 2016. Foto: Yvonne Åsell

För att vår militära alliansfrihet ska bli trovärdig måste alla närmanden mot Nato avbrytas och värdlandsavtalet rivas upp. Sverige ska inte ha militära övningar med Nato, skriver Hanna Gunnarsson (V).

Under strecket
Publicerad

Hanna Gunnarsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

På midsommarafton landsätter Nato 500 soldater i Skåne. Militärövningen Baltops 2019 är ett tydligt exempel på Sveriges oblyga närmande till Nato. Tillsammans med Finland och sexton Natoländer kommer man bland annat att öva luftförsvar och ubåtsjakt i södra Östersjön. Vänsterpartiet är starkt kritiska till denna gemensamma Natoövning. Den borde inte äga rum på svenskt territorium alls.

Sverige har en lång tradition av militär alliansfrihet. Det är en klok avvägning som har tjänat oss och vår omvärld väl och bidragit till att generation efter generation i Sverige kunnat leva i fred. Ett svenskt närmande till Nato gör det svårare att med trovärdighet föra en självständig utrikespolitik. Den svenska viljan av att vara Nato till lags är svår att motivera utifrån en säkerhetspolitisk strategi. Nato är en aktiv part för att driva på den negativa rustningsspiralen och i förlängningen även den upptrissade spänningsnivån i och runt Östersjön. Det gagnar varken Sveriges säkerhet eller stabiliteten i vår omvärld.

Annons
Annons
Annons