Annons

Alla måste kunna ta del av a-kassan

En arbetslöshetsförsäkring som omfattar fler än i dag skulle skapa större trygghet på arbetsmarknaden. Samtidigt krävs aktiva åtgärder för att minska tiden i utanförskap. Därför behöver a-kassan och arbetsförmedling omfatta alla. Det menar Folkpartiet och tjänsteföretagens bransch- och arbetsgivarorganisation Almega.

Under strecket
Publicerad

Sverige står inför demografiska förändringarna med tillhörande utmaningar inom vård och omsorg. Vi behöver därför såväl ett företagsklimat som leder till bättre produktivitet och fler jobb, som bättre system för att matcha människor i arbete och ge trygghet under perioder av omställning.

I dag står orimligt många utanför den medlemsbaserade a-kassan. Skälen skiftar. Det kan handla om personer som inte tror att de kommer att bli arbetslösa. Det kan handla om personer som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden fullt ut och därför – ibland felaktigt – inte tror att de skulle kunna få a-kassa. Det kan också handla om personer som tjänar så lite, att de avstår att betala in medlemsavgiften för att det uppfattas som för dyrt.

Annons
Annons
Annons