Jimmie Åkesson (SD): ”Alla kan inte stanna här”

SvD Junior har intervjuat partiledarna inför valet. Här intervjuas Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson av juniorreportrarna Erik och Maria av – om flyktingar, EU och tandläkarskräck.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Åkesson

Erik: Du gick inte till tandläkaren på många år som liten, varför?

– När mamma inte följde med längre blev jag osäker på hur det funkade, och då valde jag att inte gå dit. De slutade kalla mig och då gick jag inte på några år. Men nu går jag till tandläkaren varje år. Det ska man göra.

Erik: Ni tycker att de som får asyl ska åka tillbaka till sina länder när livet blivit bättre där. Är det rättvist?

– Utgångspunkten kan inte vara att människor ska stanna i Sverige för alltid. När man befinner sig i Sverige ska man få skydd från det man flytt ifrån. Då ska man ges kunskap som sen kan användas i hemlandet när man återvänder. Men ingen som har bott i Sverige länge kommer att tvingas återvända till sitt hemland.

Maria: Hur vill du bli mottagen om du skulle tvingas fly?

– Jag hoppas att jag blir väl mottagen om jag tvingas fly till ett annat land.

Erik: Har du någonsin gjort något olagligt?

– Ja. Inga grova grejer. Jag har tryckt lite för hårt på gaspedalen. När jag var sex år snattade jag tuggummin på Ica. Min granne jobbade där och sa ”ge tillbaka”. Jag blev jätterädd och har aldrig mer snattat. Så det var bra.

Maria: Hur länge ska man ha bott i Sverige för att kalla sig svensk, enligt dig?

– Det har inte så mycket att göra med hur länge man har bott i Sverige. Jag känner människor som har bott i Sverige i några år som är väldigt svenska, för de har gått in för att lära sig språket och förstå samhället. Sen finns det de som bott här hur länge som helst men levt i ett utanförskap och aldrig haft kontakt med det svenska samhället. Det är väldigt svårt för mig att tycka att de är svenska.

Erik: Varför tycker du att Sverige ska gå ur EU?

– Jag tycker inte att Sverige skulle ha gått med i EU för då flyttar vi makten över våra lagar till Bryssel. Att gå ur EU är svårt. Fortsatt handelssamarbete måste vi ha och vi ska hjälpas åt med miljöproblem och brottslighet.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons