Annons
X
Annons
X

Alla inom humanisterna är inte ateister

Teologen Johan Lundborg skriver Under strecket i SvD den 22 aug om Hedenius och beskriver dennes åsikter som föråldrade och oväsentliga för samtiden, samt honom som icke-originell och kanske smygkristen. Dessutom framför han ett osakligt angrepp på Humanisterna.

Förmodligen föranleder hans egna religiösa övertygelse både angreppet och försöket att avskriva Hedenius.

Lundborg talar om våra medlemmar som ”entusiaster i ateistföreningen Humanisterna”. Alla av Humanisternas drygt 5000 medlemmar är dock inte ateister. Många kallar sig agnostiker eller har inget förhållande till något gudsbegrepp. Typiskt är att vi ser världen som naturlig snarare än övernaturlig.

Annons
X

Vi anser att det är människans eget ansvar att leva efter en god etik och värna mänskliga rättigheter, utan diktat från religiösa dogmer.

Lundborg skriver att ”Humanisterna har propagerat för att biblar på hotellrummen skall bort och även lagstiftningen som säkerställer religionsfriheten.” Vi har dock inte propagerat för att biblarna ska bort. Hotellkedjan Scandic ville möta sina allt oftare mångkulturella gäster med större respekt genom att erbjuda ett religiöst bibliotek med en mängd olika religiösa skrifter och inte peka ut en viss religion som ”finare” än alla andra.

Humanisterna reagerade mot Svenska kyrkans maktspråk då de hotade med en bojkott värd miljontals kronor om inte Scandic omedelbart återplacerade biblarna. Så agerar en organisation som är van att ha tolkningsföreträde. Förr hotade man med Guds, nu med ekonomiska straff.

Inte heller vill vi avskaffa religionsfriheten. Tvärtom vill vi värna den, inte minst barnens rätt. Tyvärr kan den nuvarande lagstiftningen uppfattas på ett sätt som försvårar detta.

Det är detta vi velat uppmärksamma.

CHRISTER STURMARK

ordförande Humanisterna

PATRIK LINDENFORS

forskare i evolutionsbiologi vid Stockholms universitet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X