Annons
X
Annons
X

”Alla i Irak pratar om Sverige – jag har blivit lurad”

Rekordmånga asylsökande tar tillbaka ansökan. Arshad Emad riskerade livet för att komma till Sverige. Men väl framme fick han höra att det var slut på boenden för asylsökande och att han inte skulle kunna återförenas med sin familj.

Nu är han en av tusentals som dragit tillbaka sin ansökan.

– Jag har blivit lurad, säger Arshad Emad.

Svenskt flykting­mottagande
Arshad Emad och Rasol Abdulkarim har flytt från Irak. I Refugee Welcomes tält på Centralstationen får de hjälp av volontären från Assi Atta (till vänster).
Arshad Emad och Rasol Abdulkarim har flytt från Irak. I Refugee Welcomes tält på Centralstationen får de hjälp av volontären från Assi Atta (till vänster). Foto: Lars Pehrson

Alla i Irak pratar om Sverige. De pratar om det på nyheterna.

**I ett trångt vitt tält utanför **Centralstationen i Stockholm står irakierna Arshad Emad, 19, och Rasol Abdulkarim, 18, och äter kanelbullar. Organisationen Refugees Welcome Stockholm erbjuder här flyktingarna råd och tips, och bjuder på kaffe, te och mat.

På en träskylt står det ”välkommen” på arabiska. Längs väggarna i tältet hänger vinterkläder. Trängseln är stor.

Annons
X

Arshad Emad kom till Sverige för tre och en halv månad sedan. Han säger att han förlorade de flesta av sina tillhörigheter på Medelhavet för att fly undan IS framfart i Irak. I Sverige skulle allt bli annorlunda.

– Alla i Irak pratar om Sverige. De pratar om det på nyheterna. Här får man permanent uppehållstillstånd, en bra bostad, möjlighet att jobba och man kan ta hit sin familj, säger Arshad Emad.

**Men det blev inte **som han tänkt. Efter att ha registrerat sig hos Migrationsverket hamnade han på ett asylboende i Pajala. Det var en ensam tillvaro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det går inte att leva här ensam, utan kontakt med svenskar, säger han.

  Under hans tid på boendet övergick sommaren till höst och vinter. Också i den svenska flyktingpolitiken bytte löven färg. Regeringens senaste flyktingförslag innebär att det blir i princip omöjligt för Arshad Emad att ta hit sina föräldrar och sin syster. Om han beviljas uppehållstillstånd kommer det att bli ett tillfälligt sådant.

  Jag har blivit lurad.

  Därför har Arshad Emad dragit tillbaka sin asylansökan.

  – Jag har blivit lurad, säger han.

  Arshad Emad är knappast ensam om sitt beslut. Hittills i år har fyra gånger så många asylsökande dragit tillbaka sin ansökan om asyl jämfört med samma period förra året. Den kraftigaste ökningen har skett sedan september.

  Att dra tillbaka sin ansökan är ett stort beslut för den asylsökande. Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan inte prövas i mer än ett EU-land. När Arshad Emad drog tillbaka sin ansökan övergav han med andra ord inte bara tanken på en fristad i Sverige. Också möjligheten att få asyl i andra EU-länder är borta.

  Arshad Emad måste nu återvända till hemstaden Basra i Irak.

  Eftersom passet ligger på botten av Medelhavet åkte Arshad Emad till den irakiska ambassaden i Stockholm för att skaffa ett tillfälligt pass. Där träffade han landsmannen Rasol Abdulkarim.

  Varför jag flydde? IS dödar människor. De spränger bilar. De dödar dig om du inte sparar ut skägget.

  – Varför jag flydde? IS dödar människor. De spränger bilar. De dödar dig om du inte sparar ut skägget, säger Rasol Abdulkarim.

  Det kan vara svårt att förstå varför en person som riskerat livet för att ta sig till Sverige väljer att dra tillbaka sin asylansökan innan saken ens blivit prövad. Dessutom förlorar flyktingen då möjligheten att ansöka om återresebidrag från Migrationsverket vid ett avslag.

  Ofta handlar det om ärenden där möjligheten att beviljas asyl är liten. Många av dem som tagit tillbaka sin ansökan kommer från Balkan. Människorättsorganisationer har kritiserat situationen för områdets romer – men asylsökande från Balkan får väldigt sällan uppehållstillstånd i Sverige. Den som drar tillbaka sin ansökan riskerar heller inte att få ett återreseförbud till Schengområdet vid ett avslag.

  Var detta något som den svenska regeringen önskade när man stramade åt flyktingpolitiken? Nej, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

  – När vi gick ut för några veckor sedan och sa att vi skulle strama åt var det för att alla de som är på väg till Sverige ska veta vilken lagstiftning det är de kommer att prövas mot. Det var inget att syfte att de som redan befinner sig här ska åka hem igen, säger han.

  Morgan Johansson anser att problemet ligger i informationen i bland annat Irak.

  – Många har blivit lurade av människosmugglarna. De har fått en bild av att i Sverige går det fort, där får man automatiskt asyl och det går väldigt snabbt. Och sen kommer de hit och då visar det sig att situationen här har förändrats, säger Morgan Johansson.

  Många har blivit lurade av människosmugglarna. De har fått en bild av att i Sverige går det fort, där får man automatiskt asyl och det går väldigt snabbt.

  Assi Atta, klädd i Refugees Welcomes karakteristiska rosa reflexväst, hjälper flyktingarna genom att tolka från arabiska. Foto: Lars Pehrson

  I tältet utanför Centralstationen är Arshad Emads kanelbulle snart uppäten. Volontären Assi Atta, klädd i Refugees Welcomes karakteristiska rosa reflexväst, hjälper flyktingarna genom att tolka från arabiska. Han kommer varje dag i närkontakt med asylsökande som gett upp hoppet om ett bättre liv i Sverige.

  – Det är samma drama varje dag, säger han och suckar.

  Intill står Arshad Emad, som tvingades be familjen i Irak om hjälp för flygbiljetten hem. Han säger att det känns sorgligt att lämna Sverige.

  – Min dröm var att komma till Sverige. Här upptäckte jag att svenskarna är jättetrevliga. Men myndigheterna, de är inte lika hjälpsamma, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Arshad Emad och Rasol Abdulkarim har flytt från Irak. I Refugee Welcomes tält på Centralstationen får de hjälp av volontären från Assi Atta (till vänster).

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

  Assi Atta, klädd i Refugees Welcomes karakteristiska rosa reflexväst, hjälper flyktingarna genom att tolka från arabiska.

  Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X