Alla nior får Frieds bok om Förintelsen

Alla landets högstadieskolor får en uppsättning pocketböcker av Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen". Arkivbild.
Alla landets högstadieskolor får en uppsättning pocketböcker av Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen". Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Alla landets högstadieskolor får i höst en klassuppsättning pocketböcker av Hédi Frieds "Frågor jag fått om Förintelsen".

Drygt 100 000 böcker skickas ut till niondeklassarna inför skolstarten.

TT TT
Publicerad
Annons

Vad var det bästa med Förintelsen? frågade en elev en gång. Hédi Fried, i dag 94 år, blev konfunderad. Inget var bra, svarade hon men mindes ändå en upplevelse som spred lite ljus. En dag fick hon ett udda uppdrag: hon skulle skura SS-soldaternas baracker och togs till ett område med en levande björk. Inne i lägret fanns ingen grönska. Hon lyckads smuggla in björklöv i klädfållen och munnen och kunde visa de andra: Världen utanför fanns kvar.

"Det är viktigt att ställa frågorna, frågorna är nästan viktigare än svaren", har Hédi Fried sagt till de elever som hon träffat under sina skolbesök runt om i landet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons