Annons

Alla födda i Sverige bör bli medborgare

Det borde vara självklart att alla som är födda i Sverige automatiskt ska få svenskt medborgarskap, skriver miljöpartister som är kritiska till att partiets styrelse har gjort tummen ned för förslaget.

Under strecket
Publicerad
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTBild 1 av 1
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTBild 1 av 1
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

BRÄNNPUNKT | MILJÖPARTIETS KONGRESS

Varje år får barn och unga som är födda och uppvuxna i Sverige lida oerhört till följd av svensk migrationspolitik. De utvisas till en oviss framtid i länder som ofta är helt främmande för dem och förvägras vad som borde vara deras självklara rätt att växa upp och bygga sina liv i Sverige. Deportationerna är möjliga till följd av härstamningsprincipen som avgör ett barns medborgarskap efter vilken nationalitet föräldrarna har.

Medborgarskapet ligger till grund för en lång rad rättigheter i det svenska samhället och är till stor del en teknisk juridisk fråga, men det är även en fråga som är fundamentalt ideologisk. I Sverige talar vi oss ofta varma om jämlikhet och alla människors lika värde. Nyfödda barn idag ska ha samma förutsättningar och möjligheter, oberoende av vilka föräldrar de har. Sanningen är att vi lever i en verklighet som är radikalt annorlunda. Idag gör vårt samhälle skillnad på barn som föds inom samma sjukhusväggar, enbart på grund av var deras föräldrar kommer ifrån. Dessa barn föds och påbörjar sina liv här, samtidigt kan de nästan med omedelbar verkan visas ut ur landet.  Det är inget annat än förkastligt.

Annons
Annons

När det dessutom bör förefalla som uppenbart för de allra flesta att ett barn som föds i Sverige ofta har starkare anknytning hit än till något annat land så är det en orimlighet i sig att utgå ifrån härkomst.

I helgen ska Miljöpartiet anta ett valmanifest på sin kongress i Göteborg. Inför kongressen valde Grön Ungdom att lägga fram ett yrkande där vi menar att man ska utgå ifrån territorialprincipen vid medborgarskap. Det hade inneburit att alla barn som föddes i Sverige automatiskt blir medborgare här. Det är ett förslag som partiets arbetsgrupp mot främlingsfientlighet och rasism presenterade i en slutrapport redan i september förra året. Trots det har partistyrelsen valt att yrka avslag på förslaget.

När främlingsfientliga vindar blåser starka är det vår skyldighet gentemot väljarna att stå starka som den tydligaste motpolen mot rasism och främlingsfientlighet. Vi anser att det är en självklarhet att Miljöpartiet även i framtiden ska visa framfötterna som ett migrationsvänligt rättviseparti. Att gå efter jord istället för blod vid medborgarskap är en grundläggande fråga om jämlikhet och inget som någon miljöpartist ens borde behöva fundera över.

PHILIP BARNARD

kongressombud Grön Ungdom och ledamot av Miljöpartiets arbetsgrupp mot främlingsfientlighet och rasism

ELLEN KASIMIR

kongressombud Grön Ungdom

PETTER FORKSTAM (MP)

riksdagskandidat för Skåne och ledamot i Lunds kommunstyrelse

CAROLINA BRUSEMAN

migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

ANTON FENDERT

kongressombud Grön Ungdom

MARTIN SOLBERG

språkrör Grön Ungdom Väst

ELIN OLSSON (MP)

vice ordförande för MP i Stockholmsregionen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons