Ledare

Lydia Wålsten:Alla firar inte att sexköpslagen fyller 20 år

Sexköpslagen fyller 20 år i år. Men samtidigt som den går på export till andra länder har en feministisk debatt blossat upp igen här i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT
Annons

I dag anordnas en konferens av Jämställdhetsmyndigheten med anledning av att det har gått 20 år sedan sexköpslagen infördes. När lagen kom var den globalt unik eftersom den gjorde det olagligt att köpa, men inte olagligt att sälja, sex. Köp av sexuella tjänster i Sverige kan i dag leda till böter eller fängelse i upp till ett år. Totalt anmäldes 840 personer för brott förra året och 10 000 kronor i böter var en vanlig påföljd.

Drygt en av fyra sexuella tjänster säljs av en svensk medborgare. Resten står utländska medborgare för, framför allt från Rumänien och Nigeria. Som SvD har visat i en serie artiklar far en del mycket illa. I vissa fall rör det sig om koppleri eller människohandel, det är egna brottsrubriceringar. I andra fall handlar det om kvinnor som självständigt kommer hit för att arbeta. Oavsett om de är här illegalt eller har arbetstillstånd för ett annat jobb är de föremål för myndigheterna, eftersom arbetstillståndet är knutet till ett yrke och arbetar man utanför det förlorar man rätten att vistas här. I ett mindre antal fall handlar det om kvinnor som frivilligt väljer att sälja sex. Ofta grötas kategorierna ihop, vilket gör frågan svår att diskutera utan att någon får högt blodtryck.

Annons
Annons
Annons