Annons
X
Annons
X

Alla fem häktade för guldrånet

Ett av vapen som rånarna använde vid guldrånet i fredags var en replika, alltså en mycket realistisk kopia av ett riktigt vapen, enligt Södertäljepolisens Patrick Ungsäter. Det är det vapnet som tros ha riktats mot polisen. Men rånarna lämnade också skarpladdade vapen efter sig.

Av TT
(uppdaterad)
En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.
En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Den 26-årige man som sköts i huvudet vid rånet i Södertälje häktades i dag i sin frånvaro, eftersom hans tillstånd fortfarande är kritiskt. Det vapen som hitades bredvid honom var et attrap, men också skarpladdade vapen har hittats, säger Patrick Ungsäter till SvD.

Åklagare Kay Engfeldt, som ska utreda om polisen gjort sig skyldig till brott i samband med skottet mot den skadade 26-åringen, säger att det fortfarande inte är klarlagt om rånarna öppnade eld mot polisen.

– Jag har tagit del av vittnesuppgifter som är motstridande. En del säger sig ha hört automateld, medan andra inte har hört det. Jag har begärt att polisen utreder om rånarna sköt, säger han till SvD.

Annons
X

Även de fyra andra misstänkta häktades, och idag greps ytterligare en person som nu är anhållen misstänkt för medhjälp i rånet.

Polisens presstalesman säger att personen tidigare figurerat i utredningen, men vill inte svara på om det är samme person som tidigare var gripen misstänkt för skyddande av brottsling.

Vid halv tiotiden häktades 26-åringen, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En 22-åring nekade - via sin advokat - till brott inför rätten men häktades misstänkt för grovt rån och grovt vapenbrott.

  – Utan att gå in på detalj kan jag säga att han har ett riktigt alibi. Det har man överhuvudtaget inte brytt sig om att kontrollera, sade mannens advokat Slobodan Jovicic efter häktningsförhandlingen.

  – Det är tunt och man måste styrka upp och tar därför upp det här brottet. Man kokar soppa på en spik, säger Jovicic om det misstänkt grova vapenbrottet.

  En 19-årig man häktas också han misstänkt på sannolika skäl för grovt rån.

  – Han bestrider brott, säger hans advokat Martin Cullberg.

  Två kvinnor - 21 och 22 år gamla - häktades, på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till grovt rån.

  Den skjutne 26-åringens advokat Serpil Güngör vill inte ge några kommentarer men säger kort att hon kommer att överklaga beslutet om häktning.

  Åklagare Kay Engfeldt ska utreda om polisen gjort sig skyldig till brott i samband med skottet mot den skadade 26-åringen, men påpekar samtidigt att det är försvarligt för polis att skjuta om gärningsmännen har skjutvapen.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Södertälje TT

  Annons
  Annons
  X

  En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 2

  Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X