Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Björn Lindahl: Alla får panikkänslor – utom Breivik

Anders Behring Breivik rör inte en min när åklagaren läser upp namnen på de 77 offren för terrorattantaten. Men när bilder ur hans eget så kallade manifest visas i rättssalen så visar Breivik plötsligt känslor. Stenansiktet han hållit bryter upp och han fäller några tårar.

[object Object]
Den åtalade Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i sal 250 i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen. Foto: SCANPIX

Exakt klockan nio i går kunde domaren Wenche Elisabeth Arntzen slå klubban i bordet och inleda rättegången mot Anders Behring Breivik. Under den första dagen gavs det en överblick av brottet och bevisen med ljudet från en skräckslagen ung kvinna som ringer från Utøya som en gastkramande påminnelse om det som skedde.

Det var en dag som kunde delas upp i avsnitt av sinsemellan mycket olika karaktär, från en sammanställning av hur bomben placerades och exploderade, ihopklippt av videofilmer från en mängd övervakningskameror, till Breiviks egen video på Youtube, som han skickade ut bara timmarna innan han genomförde sina terrordåd.

När man ser det stora antalet medier och hur hela Norge kommer att bromsa upp under några dagar eller veckor, kan man förstås fråga sig om det hela är nödvändigt? Det är ingen som förnekar det som har hänt, bevisen ligger klara. Varför inte då bara döma Breivik? Varför låta honom få en talarstol under fem dagar? Kunde han inte dömas med en gång?

Annons
X

Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad formulerade samma frågor och gav också ett svar. Det rättegången kommer att handla om är om Breivik var psykotisk eller tillräknelig i en juridisk mening av ordet. Ska han dömas till ett straff eller ska han placeras i sluten vård?

– Den åtalade har en rätt att uttala sig, både enligt norsk lag och som en del av de mänskliga rättigheterna.

– Eftersom det viktigaste under rättegången är att avgöra hans mentala tillstånd, blir också hans eget vittnesmål det viktigaste beviset som domarna ska ta ställning till. Därför är det så viktigt att få höra om hans planering och om hans ideologi, säger Lippestad.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När rättegången inleddes var det inte så lätt att se vad som skedde från femte rad i rättssalen där SvD fått sin plats. Under de första 15 minuterna får ett tiotal fotografer ta bilder och de bildar en kompakt mur med klickande kameror när Breivik kommer in i salen. Men så ser vi hans högra knutnäve skjuta upp i den högerextrema hälsning han redan gjort till sitt kännemärke.

  Framför oss sitter anhöriga. Några av dem har satt på sig runda klisterlappar där de ber om att inte bli intervjuade. Nerverna sitter på utsidan. Bara att ha tagit sig hit är en kraftansträngning. Samtidigt har många gråtit sig tomma på tårar. När Inga Bejer Engh läser upp åtalet med alla namnen på de 77 döda och de 42 som utsattes för mordförsök blir det bara 15-30 sekunder för varje offer. Texten är känd sedan länge och de fyra, fem raderna av text har nog lästs om och om igen av föräldrar, syskon och vänner som försöker begripa hur kulor eller splitter tog livet av deras kära.

  Det blir kliniskt, nästan som en anatomilektion. Finns det någon kroppsdel som inte nämns? Någon kroppsdel som inte träffats av Breiviks kulor, amputerats, skadats eller krossats? På raderna framför mig börjar skuldrorna på en kvinna att röra sig i stilla gråt, en tröstande hand kommer från sidomannen. Men det är helt tyst, bortsett från åklagarens röst, som redan gått vidare till nästa offer. Njurar, ansikten, tarmar, men framförallt: Huvudet. Två, tre skott genom huvudet. Det var så Breivik lyckades döda så många. Fyra, fem kulor i kroppen

  Så blir det paus.

  Vi talar lite med en av AUF:arna som överlevde, Tore Sinding Bekkedal:

  – Jag var nervös innan jag kom hit. Men på sätt och vis är jag lättad över att det hela är så värdigt och ordentligt genomfört.

  – Visst är det svårt att höra alla namnen på dom som dödades. Men samtidigt kände jag en glädje över att höra namnen på dom som överlevde sina skador. Det är gott att höra att så fina människor fortfarande är i livet, säger han.

  Efter pausen blir det tempobyte. Den andre av de två åklagarna, Svein Holden, talar saktare. Han ska kort redogöra för några viktiga datum i Breiviks liv, och hur han genomförde sina brott. Åklagarna har lyckats komprimera det som skett. Det blir inga utvikningar utan kort och koncist. Några bilder från pojkrummet, med dator, två kassaskåp och tre märkliga målerier på väggen ger en liten inblick i Breiviks privatliv.

  – Vi har varit tveksamma om vi ska visa det bevis som följer den videofilm som Breivik lade ut på Youtube strax innan han sprängde bomben. Men vi anser att det är viktigt att rätten får se den i sin helhet, säger Svein Holden.

  I tolv minuter och 22 sekunder kommer Breiviks manifest i kortformat, med 99 bilder och korta texter om ”Eurabia”, det som blir resultatet enligt honom om Islam tar makten över Europa. Det är en blandning av teckningar, nationalromantiska målerier, tempelriddare, kvinnor med blod i ansiktet som enligt Breivik våldtagits av muslimer. När bilderna av tempelriddarna kommer i den egenhändiga propagandafilmen han gjort visar Breivik plötsligt känslor. Stenansiktet bryter upp. Mungiporna rör sig nedåt och tårar väller upp i ögonen.

  – Det är en emotionell film, viskar han till sin försvarsadvokat.

  De anhöriga och offren skakar på huvudet och vet inte vad de ska tro.

  Är det samma man som utan en min just hört åklagaren beskriva i detalj hur han mördat 77 personer?

  – Banalt och skrattretande, kommenterar målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen under lunchpausen. Men viktigt för att avgöra frågan om hans psykiska tillstånd.

  Efter lunch visar åklagarna en film som sammanställts av videofilmer från de många övervakningskamerorna. Inte heller denna fick visas på TV för dem som inte följer rättegången. Det går att se hur Breivik kommer med varubilen, parkerar den och försvinner efter att han tänt en lunta som brann i sju minuter.

  Själv hade jag en gång mitt kontor på Akersgaten just i dessa kvarter och har gått där hundratals, kanske tusen gånger. Jag känner hur den ljudlösa filmen med de ryckiga bilderna griper tag i mig. Framför allt är det de många oskyldiga som går förbi bilen innan den exploderar som gör att jag nästan vill ropa ut: Skynda er! Ni är i livsfara!

  När bomben smäller ser vi hur människor som går på gatan dör. Vattenfall av glassplitter rinner ned framför övervakningskamerorna, tryckvågen slår omkull personer långt från explosionsplatsen, vit rök stiger upp, papper från hundratals kontor virvlar omkring, det blir som att se orkanbilder från USA och förstås spökar terrorattentatet den 11 september 2001 i bakgrunden.

  Men vi får inte se eller höra paniken. Det är tyst. De anhöriga framför mig sitter med ansiktena vända mot skärmen, de tror knappt sina ögon. Bara Breivik är oberörd. Intresserad, ja, men totalt känslolös.

  När åklagaren Svein Holden går vidare till hur Breivik sköt sina offer på Utøya är det motsatsen som gäller. Det starkaste beviset är utan bilder, en bandinspelning av ett samtal som en 22 år gammal kvinna på Utøya ringer till polisen. Hon har gömt sig på en toalett vid sidan av det som kallas Storsalen.

  Till en början försöker hon vara samlad.

  – Det har avlossats skott på Utøya, Tyrifjorden. Det är full panik här, säger den förtvivlade 22-åringen till polisen.

  Polisen verkar ha svårt för att tro det hon säger och ber henne upprepa det. Så hör man skotten i bakgrunden. 13 personer sköts till döds. Jag har själv känt på kulhålen i väggen på Storsalen när jag besökte Utøya. Nu hör jag smällarna. Den unga kvinnan som andas. Paniken som gör att andetagen blir kortare, tystare. Skotten som bara fortsätter.

  Ingen kan vara oberörd i rättssalen. Alla känner något av samma panik och att det blir svårare att andas.

  Alla utom Anders Behring Breivik.

  Så skyddas Breivik i rätten svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Den åtalade Anders Behring Breivik gråter nar hans film visas i sal 250 i Oslo tinghus under den första rättegångsdagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 13

  Kö utanför domstolen i Oslo.

  Foto: LISE ASERUD/SCANPIX NORGE/REUTERS Bild 2 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 4 av 13

  Anders Behring Breivik under rättegången i Oslo på måndagen.

  Foto: SCANPIX Bild 5 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 6 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 7 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 8 av 13

  Klockan 12.03 löser Breivik ut en parkeringsbiljett inne i Oslo. Åklagaren visar bilder från övervakningskameror. Breivik har svarta byxor, randig färgglad tröja och ett mörkt paraply i handen.

  Foto: SCANPIX Bild 9 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 10 av 13
  Foto: SCANPIX Bild 11 av 13

  Riksåklagare Svein Holden och åklagare Inga Beijer Engh.

  Foto: SCANPIX Bild 12 av 13

  Geir Lippestad och Vibeke Hein Bära, Anders Behring Breiviks försvarsadvokater.

  Foto: SCANPIX Bild 13 av 13
  Annons
  X
  Annons
  X