”Alla familjer var sjukt vältränade”

Både Alvin och Tuva tyckte att ”Sveriges starkaste familj” var tuffare än vad som framgår i tv-programmet.
Både Alvin och Tuva tyckte att ”Sveriges starkaste familj” var tuffare än vad som framgår i tv-programmet. Foto: Janne Danielsson/SVT

I ”Sveriges starkaste familj” tävlar sju familjer om att bli starkast i landet. Tuva och Alvin var mycket nervösa innan tävlingen.

Under strecket
Publicerad

En av alla tuffa tävlingar. Om du har missat de första avsnitten så finns de att se på SVT Play.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Lägerplats vid Åresjön.

Foto: Janne Danielsson/SVT

En av alla tuffa tävlingar. Om du har missat de första avsnitten så finns de att se på SVT Play.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Just nu visas serien ”Sveriges starkaste familj” på SVT. Det är sju familjer, alla bestående av två vuxna och två tonåringar, som ska tävla mot varandra i olika tävlingar. Varje familj är aktiv inom en speciell idrott eller sport – vilket behövs då det är tuffa fysiska utmaningar som de möts i.

Alvin och hans familj tränar hinderbanelöpning vilket bland annat handlar om styrka och kondition. Tuva och hennes familj håller på med hockey och fotboll, vilket också är allsidig och intensiv träning.

– När jag såg de andra familjerna första gången trodde jag inte att alla var superstarka, men när tävlingarna drog igång såg man att alla var jättevältränade, säger Tuva.

– Ja, alla var sjukt vältränade, instämmer Alvin.

En av alla tuffa tävlingar. Om du har missat de första avsnitten så finns de att se på SVT Play.
En av alla tuffa tävlingar. Om du har missat de första avsnitten så finns de att se på SVT Play. Foto: Janne Danielsson/SVT

Förutom att vara vältränad och klara av tävlingarna var miljön uppe i Åre i Jämtland krävande. Det låg tjockt med snö på marken när inspelningarna gjordes i maj, och vädret kunde växla från soligt till snöfall på några minuter.

Lägerplats vid Åresjön.

Foto: Janne Danielsson/SVT

– Det var alla olika årstider under en dag och när vi skulle sova var det minusgrader. Jag var inte beredd på att det skulle vara så mycket snö i maj. Det var faktiskt jättejobbigt, förklarar Tuva.

Vad var tuffast?

– Det var känslorna, eftersom det inte gick som vi hade tänkt oss. När det gick dåligt för mig kom de andra och kramade om mig. Det gjorde att man kunde komma tillbaka, berättar Alvin.

– För oss var bristen på sömn och mat tuffast. Vi har märkt att vi blir jättetjuriga om vi inte får sova och äta ordentligt, säger Tuva.

Lägerplats vid Åresjön.
Lägerplats vid Åresjön. Foto: Janne Danielsson/SVT

Tuva och Alvin visste inte från början att deras föräldrar hade anmält familjerna till tävlingen. De blev båda överraskade när de fick veta att familjerna gått vidare.

– Pappa anmälde oss utan att vi visste om det. Han berättade sedan att vi skulle skicka en video till programmet och berätta om vilka vi var, säger Alvin.

– Min mamma anmälde oss också i smyg. Jag tyckte det skulle bli kul men undrade vad som skulle hända, säger Tuva.

Innan inspelningarna började fick de inte veta så mycket. De visste vad programmet hette och att de skulle tävla, men inga detaljer.

– Det var väldigt hemligt, säger Alvin.

Vad är en stark familj? Är det bara muskler som är viktigt?

– Nej! Det är en familj som har bra samarbete och håller ihop, säger Alvin.

– Att man samarbetar och inte tjurar på varandra, säger Tuva.

Prenumerera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons