Annons
X
Annons
X

Alla de senaste ursäkterna från SR och SVT

”Förvirringen är total”, skriver Harry Amster med tanke på alla utsäkter som under den senaste tiden har kommit från public service-företagen.
SvD har gjort en sammanställning kring de senaste ursäkterna.

Foto: SVT, TT, DAN HANSSON OCH KARIN GRIP Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

”Förvirringen är total”

Foto: SVT, TT, DAN HANSSON OCH KARIN GRIP

Panetoz i morgonsoffan, Sissela Kyle, Soran Ismail och Alexandra Pascalidou.

Sveriges Radio och Sveriges Television verkar ägna en stor del av sin verksamhet till att be om ursäkt. Kanalchefen Lotta Mossberg ber Soran Ismail om ursäkt. SVT ber Panetoz om ursäkt och beklagar Guldbagge-skämt. Och så ber P1 om ursäkt efter en rasismdebatt.

Det är kanske lika bra de snor ett klassiskt program från kanalkollegerna TV4 och TV3 – ”Förlåt mig”. Det sändes 1994-1995 på varsin kanal och själva grejen var att folk offentligt skulle be om ursäkt. Ungefär som public service gör mer eller mindre varje dag just nu.

Bättre vore om de tänkte efter före. Tänker ordentligt. Som när Mello-vinnarna Panetoz i SVT:s morgonsoffa får namnskyltar med motiveringen att programledaren John Chrispinsson har ”jättesvårt med namn”. Vilken fjantig ursäkt. Deras namn är knappast krångligare än till exempel Helena von Zweigbergk och hon skulle knappast få en namnskylt att fästa på bröstet.

Efter kritik gick SVT ut på Twitter och skrev: ”Vi vill att tittaren ska få veta vad de heter. Respekt att ge dem namn.” Sedan backar Gomorron-chefen Ewa Lundin och säger ”Jag kan inte försvara det på något sätt”.

Förvirringen är total. Det är bara fördomarna som är konstanta. För de sju vita partiledarna lär knappast få klistermärken nästa gång de är i tv.

Annons
X
Annons
X
Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

”Orgie i att säga en sak och mena en annan”

Foto: DAN HANSSON

Soran Ismail.

P3:s kanalchef ber om ursäkt

När Sveriges Radio går ut med pressinformation om att Soran Ismail inte ska prata i radio under valåret lyder rubriken ”Soran Ismail är inte avstängd”.

Det blir en orgie i att säga en sak och mena en annan. Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm skriver: ”Uttalanden i media av mig som ’Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna’ och ’Soran propagerar mot Sverigedemokraterna’ är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar.”

Ingen Soran Ismail i Sveriges Radio.

Läs SR:s ursäkt Soran Ismail inte avstängd.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Namnskylt-debaclet: ”Det slog helt fel”

SVT ber Panetoz om ursäkt

Gomorron-chefen Ewa Lundin går efter namnskylt-debaclet med Panetoz ut och konstaterar: ”En god tanke som slog helt fel”. Hon fortsätter: ”Det finns ju ett samtal om etik inom SVT. Inte minst efter Guldbaggegalan. Sen gör vi samma fel igen. Vi är inte uppmärksamma på hur det här kan uppfattas. Vi kan bara be om ursäkt för det här. Jag kan inte försvara det på något sätt. Det är helt fel.” Om Panetoz vinner Melodifestivalen kanske de slipper klistermärken.

Läs mer här om namnskylts-debaclet.

Annons
X
Annons
X
Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 5

SVT beklagar Guldbagge-skämt

Foto: JESSICA GOW/TT

Programledaren Sissela Kyle under Guldbaggegalan på Cirkus på måndagen.

SVT beklagar Guldbagge-skämt

Under Guldbaggegalan kritiserades Sissela Kyle för hur komikerna Özz Nûjen och Kodjo Akolor presenterades. Exempelvis presenterades Akolor med meningen ”nu blir det färgfilm”. Kritik kom bland annat från Baker Karim, långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet: ”Jag tycker att det är onödigt att det fortfarande görs till en poäng så fort en mörkhyad ska ut på scen.” På SVT beklagade projektledaren Anders G Carlsson: ”Om det upprör och sårar människor så beklagar jag det jättemycket.”

Läs mer här om skämten på Guldbaggegalan.

Annons
X
Annons
X
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 5

P1 ber om ursäkt efter rasismdebatt

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Alexandra Pascalidou.

P1 ber om ursäkt efter rasismdebatt

Den borgerliga opinionsbildaren Alice Teodorescu kritiserade Sveriges radios program ”Hur mycket rasism tål Sverige?” för att vara partisk och hur hon behandlades av programledaren Alexandra Pascalidou. SR bad om ursäkt i en debattartikel: ”Vi ber om ursäkt om hon kände sig förminskad”. En ursäkt som Teodorescu inte var nöjd med: ”Inte ett ord om det centrala, att jag förminskades pga av hudfärg och bakgrund i en diskussion om rasism.”

Expressens kulturchef Karin Olsson tyckte det var onödigt av P1 att be om ursäkt och skrev på sin blogg: ”Undrade Pascalido bara vad en priviligierad situation ger för erfarenheter och världsbild”.

Läs ursäkten från SR här.

P1 ber om ursäkt efter rasismdebatt

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X