”Alla bör få chansen att vara feminister”

Feminism kan vara en räddning, särskilt för de tjejer och killar som mår dåligt av omvärldens krav och förväntningar. Vi vill visa att det finns en feminism som är till för alla. Därför ger vi den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” till alla elever i gymnasiets årskurs 2. Idag skickas över 100 000 exemplar av boken till landets gymnasieskolor, skriver debattörer gemensamt.

Under strecket
Publicerad

Chimamanda Ngozi Adichie med den svenska utgåvan av hennes bok, som idag skickas till landets gymnasieelever.

Annons

Många unga idag är mer medvetna än tidigare generationer, men de är också mer utsatta. De oroar sig för framtiden, kommer de att klara skolan och kommer de att få ett jobb? Var tredje ung mellan 10 och 16 år har blivit utsatt för kränkningar på nätet och i sociala medier (Friends 2015). För tjejer handlar det ofta om sexuella trakasserier, i vardagen och på nätet. Den psykiska ohälsan är också som störst bland unga tjejer, som oftare drabbas av depressioner och ätstörningar.

Unga killar är också utsatta. De känner sig pressade att prestera och leva upp till förväntningar på hur man ska vara som kille. Samtidigt som det är viktigt med bra betyg anses det ofta omanligt att plugga. Det är ett tydligt exempel på hur stereotypa och begränsande normer ser olika ut för killar och tjejer.

Annons
Annons
Annons