Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Hur många lingon finns det i världen Alla blir gladare och rikare

Maja Carlsson som Kristina.
Maja Carlsson som Kristina. Foto: JONAS RUDSTRÖM/SONET FILM

Hur många lingon finns det i världen

Regi
Lena Koppel
Genre
Drama
Medverkande
Sex Glada Hudikar samt ett par normalstörda skådisar
Längd
1 tim 40 min

Betyg: 3 av 6

Efter att har sett denna filmatisering av Glada Hudik-teaterns ursprung fick jag lust att ytterligare bekanta mig med människorna bakom. Spåren ledde till grundaren Pär Johanssons Sommarprogram, vilket var klart givande. Vilken glädjespridande möjliggörare.

Under Johanssons överinseende föreligger alltså nu en dramatisering av berättelsen om hur en arbetslös skådespelare i existentiell ofas får jobb som assistent åt ett gäng utvecklingsstörda i Hudiksvall. Snabbt bestämmer han sig för att det finns mera i livet för dem än vedhuggning och skosnörning. Lite sång och musik, kanske? Jaa, säger gänget. Neej, säger föräldrar och kommun Sura Hudik till en början. I slutändan har alla blivit både gladare och rikare.

Sverrir Gudnason iklär sig med charm rollen som Pär, här kallad Alex, en svensk version av Hugh Grant i de filmer där han hamnar i en konstig miljö och lär sig något nytt. I samma genre ligger ”Lingon”, med en dos Gökboet light i mixen, representerad av bland annat en dråplig stockholmsutfärd och Vanna Rosenberg som syster Ratcheds snälla lillasyster. Claes Malmberg i en dramatisk roll är inte mycket styggare.

Annons
X

Någon djuplodande historia är inte ”Lingon” och vill heller inte vara det. Man får leta på andra ställen efter medlemmarnas bakgrundshistorier, ofta mera gripande än en del av filmens svulstigare utspel som i alla fall inte får mina känslosträngar i sving. De ”små” scenerna lyckas bättre, som i en vänskapsförklaring mellan Alex och den storvuxne Leif. Här finns ett intimt hjärta jag gärna hade sett mera av.

Som film blir ”Lingon” aningen platt, glatt och lite Allas Veckotidning, allt i tydligt sikte på en riks-hit för fans av Ica-Jerry. Själv skulle jag vilja veta lite mera om Mats Melin. Men det är en annan film. Som jag mycket ser fram emot.

Annons
Annons
X

Maja Carlsson som Kristina.

Foto: JONAS RUDSTRÖM/SONET FILM Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X