Annons
X
Annons
X

Alla barn som behöver måste få glasögon

[object Object]
Synundersökning. Foto: BELA SZANDELSZKY/AP

REPLIK | BARNFATTIGDOM

På Brännpunkt (
18/4) skriver Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund att ansvaret för medicinsk behandling och personliga hjälpmedel, visar på stora ojämlikheter i landet. Stockholm är sämst.

Som enda landsting i Sverige, erbjuder Stockholm inte något glasögonbidrag till barn. Det är helt oacceptabelt. Som enda parti, liksom tidigare år, förslår Miljöpartiet därför att glasögonbidrag införs i Stockholm läns landsting.

Glasögon är självklart som medicinskt hjälpmedel till behövande barn, för att kunna fungera i skolan och på fritiden. I dag vänder sig varje enskild familj till en optiker för ett par nya glasögon, till en hög kostnad. Det handlar ofta om tusentals kronor. Här kan Stockholms landsting ta ansvar och vara behjälpligt genom att inte bara ge bidrag till glasögon utan också genom att upphandla många barnglasögon samtidigt – för att få ut bästa möjliga pris. Många landsting och kommuner upphandlar terminalglasögon för sin egen personal och lyckas på det sättet halvera kostnaden för ett par glasögon. På samma sätt är det fullt möjligt för oss att på ett kostnadseffektivt sätt ordna så att barn med synfel får glasögon.

Annons
X

Uppemot 50 000 barn är i behov av glasögon i Stockholmsregionen. Majblommans undersökning visar att 18 procent av föräldrar till barn med nedsatt syn, har avstått från till exempel egna glasögon, tandläkarbesök eller kläder till barnen, för att bekosta barnens glasögon. 8 procent av barnen har glasögon som deras föräldrar betalat via lån. Det finns barn som inte fått några glasögon alls och det finns barn som väntat längre än tre månader på att få.

Inget barn med nedsatt syn, varken i Stockholmregionen eller i Sverige, ska behöva avstå från glasögon för att föräldrarna inte har råd. Miljöpartiet hade i skuggbudgeten för Stockholm läns landsting 2012 pengar avsatta för glasögonbidrag. Nu uppmanar vi de andra partierna att inte bara prata väl om barns rätt till glasögon utan att faktiskt också ställa sig bakom vårt förslag om glasögonbidrag för 2013, när frågan avgörs i landstingsfullmäktige i juni.

HELENE ÖBERG

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson Miljöpartiet Stockholm läns landsting

  Annons
  Annons
  X

  Synundersökning.

  Foto: BELA SZANDELSZKY/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X