Annons

Alla är vi liberaler

Tisdagen var Folkpartiet liberalernas dag, men redan måndagen i Almedalen gick i liberalismens tecken då tankesmedjan Fores ägnade temat en heldag med seminarier och en färsk undersökning från Novus, vilken visade att sex av tio väljare säger sig vara ”liberala”.

Under strecket
Publicerad

Det kan låta mycket, men allt beror på hur man tolkar begreppet. Alla vill omfamna liberalismen, men kramen har alltid viss distans. Under en av Foresdagens programpunkter – en partiledardebatt mellan Maud Olofsson och Peter Eriksson – förtydligade Olofsson att Centerpartiet inte är något ”kallt liberalt parti”, utan snarare gröna socialliberaler. Jodå. Prefixen är viktiga när det kommer till liberalism…

Eriksson å sin sida menade att han och MP är liberala i fråga om demokrati och betonade MP:s faiblesse för deltagardemokrati och en individualistisk, rentav anarkistisk, ådra. Den finns, men MP:s liberalism är ofta målad med breda penseldrag och i alltför skira akvareller. Att vara liberal i fråga om demokrati är lätt när snart sagt varenda parti omhuldar den liberala demokratins principer. Det är lika okontroversiellt som när Eriksson anger Nelson Mandela som sin ”liberala förebild”, med motiveringen att han är en frihetskämpe. Visst är liberalismen en stark motkraft mot förtryck, men det räcker inte som ensamt politiskt innehåll för att förtjäna liberala röster i ett land där de flesta ser rumsren demokratisyn som ett minimikrav.

Annons
Annons
Annons