Annons

”All psykisk ohälsa kräver inte sjukvård”

Vad är normalt, vad är psykisk sjukdom och vad finns däremellan? Dramatiskt ökad psykisk ohälsa i Sverige gör att den psykiatriska sjukvården måste reda ut hur detta bäst kan bemötas, skriver psykiatern Linda van Paaschen.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad
Det kan visserligen fungera lindrande och tröstande att bli psykiatriskt  ”frikänd”, men det kan också innebära att patienter istället känner sig miss­förstådda och ­tycker att doktorn är ohjälpsam och dum, skriver debattören­.
Det kan visserligen fungera lindrande och tröstande att bli psykiatriskt ”frikänd”, men det kan också innebära att patienter istället känner sig miss­förstådda och ­tycker att doktorn är ohjälpsam och dum, skriver debattören­. Foto: Cleis Nordfjell

Varje dag överförs patienter till en psykiatrisk klinik efter att de utretts och eventuellt behandlats för sina symtom på den somatiska (kroppsliga) sidan av sjukvården. Detta eftersom det bedömts kvarstå en psykiatrisk frågeställning. Vanligtvis heter det då att patienten i fråga är ”somatiskt frikänd”. Före övertagandet har i regel en specialistläkare i psykiatri konsulterats.

Det kan visserligen fungera lindrande och tröstande att bli psykiatriskt ”frikänd”, men det kan också innebära att patienter istället känner sig miss­förstådda och ­tycker att doktorn är ohjälpsam och dum, skriver debattören­.

Foto: Cleis Nordfjell Bild 1 av 2

Linda van Paaschen.

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons