Annons
X
Annons
X

Alkoholskatten på bordet

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill att alliansen uppfyller vallöftet att höja alkoholskatten senast 2014. Därför måste frågan upp i förhandlingarna om höstbudgeten som startar i augusti. Folkpartiet instämmer medan Moderaterna och Centern är tveksamma.

(uppdaterad)
Johanna Petersen, 22, och Sandra Blückert, 29, tror inte att en höjd alkoholskatt skulle leda till att många fler väljer att handla utomlands – åtminstone inte bland yngre personer.
Johanna Petersen, 22, och Sandra Blückert, 29, tror inte att en höjd alkoholskatt skulle leda till att många fler väljer att handla utomlands – åtminstone inte bland yngre personer. Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317

Inför valet 2010 lovade den borgerliga alliansen att höja alkoholskatterna under den kommande mandatperioden, till och med 2014. Det var i själva valmanifestet de lyfte fram att ”skatten höjs på alkohol och tobak i syfte att minska dessas skadeverkningar”.

I en särskild tabell med reformambitioner för de fyra åren slog de fast att punktskatten på alkohol, bland annat öl och vin, ska höjas med 13 procent. Det skulle ge statskassan ett tillskott på ungefär 1,1 miljard kronor.

Hösten 2011 diskuterades också en höjning, men den drogs tillbaka och sedan dess har det varit tyst från alliansen om alkoholskatterna. Svenskarnas konsumtion har också minskat sedan 2004 och särskilt tydlig är minskningen bland ungdomar under 24 år.

Annons
X

Men nu väcker Maria Larsson liv i frågan igen och hänvisar till valmanifestet.

– Vi har en överenskommelse inom alliansen att alkoholskatterna ska höjas och då måste det komma upp i budgetförhandlingarna i höst. Det är sista chansen om vi ska få det gjort under mandatperioden, säger Maria Larsson till SvD.

Barbro Westerholm (FP) i riksdagens socialutskott instämmer utan vidare.

– Alla löften ska uppfyllas i valmanifestet. Det är ett dokument som vi alla fyra partier står bakom. Och då kommer det att genomföras nästa år.

Moderaternas Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet, utgår från att alkoholskatterna ska prövas i budgetförhandlingarna. Men det betyder inte att det självklart blir några höjningar.

– Vi vill ha välavvägda skatter och då måste vi pröva en höjning mot riskerna för att det leder till att smugglingen och gränshandeln ökar kraftigt. Dessutom måste vi väga in att Danmark precis har sänkt sin ölskatt.

Ungefär samma resonemang har Anders W Jonsson (C), ordförande i socialutskottet.

– Alkoholpolitiskt vore det naturligtvis bra att höja skatten särskilt som de relativa alkoholpriserna sjunkit. Men samtidigt måste vi hålla koll på flödet över gränserna. Vi måste ta hänsyn till hur den illegala införseln påverkas av en höjning och där säger redan nu både polisen och tullen att den ökar.

IOGT-NTO har under sommaren upprepat sitt krav på att alkoholskatterna måste höjas, med 10 procent under nästa år. Särskilt har nykterhetsorganisationen pekat på att realpriset på såväl öl som vin och sprit har sjunkit sedan Sverige gick med i EU 1995.

Oxelösundsborna Johanna Petersen, 22, fritidsledare, och Sandra Blückert, 29, behandlingspedagog, är för en höjning.

– Ja, på grund av beroendeaspekten, även om det är synd om våra plånböcker, säger Sandra.

– Om jag kan bidra till att en person inte fastnar i ett missbruk så är det värt det, konstaterar Johanna.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Johanna Petersen, 22, och Sandra Blückert, 29, tror inte att en höjd alkoholskatt skulle leda till att många fler väljer att handla utomlands – åtminstone inte bland yngre personer.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317 Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X