Alkohollagen måste ändras

Riksdagen ska styra svensk alkoholpolitik – inte företag som City Gross och Winefinder. För att bibehålla en stram alkoholpolitik är det nödvändigt att ändra lagen. En ny lag bör vara på plats senast första halvåret 2014, skriver Carl B Hamilton (FP).

Under strecket
Publicerad
Riksdagen ska styra svensk alkoholpolitik, anser Carl B Hamilton (FP).

Riksdagen ska styra svensk alkoholpolitik, anser Carl B Hamilton (FP).

Foto: MAJA SUSLIN
Annons

En just framlagd statlig utredning slår fast att alkohollagstiftningen blivit omodern på flera sätt, den nya gränsöverskridande e-handelstekniken har sannolikt skapat ett kryphål som kan göra alkohol till en vanlig handelsvara (SOU2013:50). Det är viktigt att täppa till kryphålet om vi vill att det ska vara riksdagen som ska bestämma alkoholpolitiken i landet och inte privata handlare som City Gross och Winefinder.

Den faktiskt förda alkoholpolitiken kan nu ändras från den strikta utformning som en bred riksdagsmajoritet sedan länge står bakom, och som cirka två tredjedelar av den vuxna befolkningen i undersökning efter undersökning säger sig vilja ha. Den innebär bland annat ensamrätt för statligt ägda Systembolaget att – utan vinstintresse – eller någon kommersiellt motiverad marknadsföring sälja sprit, vin och öl.

Annons
Annons
Annons