Annons
X
Annons
X

”Alkoholfritt” farligt för beroende

Av de drycker som Systembolaget säljer under etiketten ”Alkoholfritt” innehåller en majoritet alkohol. Farligt och missledande, varnar beroendespecialister, som sett alkoholister ”trilla dit” av misstag. För prästen Mikael Bedrup höll nattvardsvinet på att stå honom dyrt.

Prästen Mikael Bedrup är nykter alkoholist och kritisk mot Systembolagets policy att märka även dryck med alkohol som alkoholfritt.
Prästen Mikael Bedrup är nykter alkoholist och kritisk mot Systembolagets policy att märka även dryck med alkohol som alkoholfritt. Foto: INGVAR KARMHED

Redan vid första klunken insåg han att någonting var allvarligt fel. Mikael Bedrup, präst i Tolfta församling i Tierp, lever som nykter alkoholist men vinet han tog under nattvarden var inte den alkoholfria druvjuice som han skulle ha fått utan ett ”alkoholfritt” med lite alkohol i.

– Min alkoholisthjärna gick igång som ett ånglok. Jag blev panikslagen. Hade jag befunnit mig någon annanstans än på gudstjänsten, hade jag garanterat tagit ett återfall som hade slutat med att jag supit bort både jobb och familj, säger Mikael Bedrup.

ALKOHOLKARTAN:
Så dricker Sverige

Annons
X

På Systembolaget står produkterna under skylten ”Alkoholfritt” på rad, ett brett sortiment av allt från äppelmust och cider, till öl och vin. Där finns produkter som Lingonnektar och Äppelmust, alla med alkoholhalt noll. Men på samma hyllor med det som Systembolaget marknadsför som ”alkoholfritt” står även ölsorter som Carlsberg Non Alcoholic och Spendrups Alkoholfri med en halvprocentig halt. Av totalt 42 ”alkoholfria” öl- och vinsorter som det statliga företaget säljer under dekalen Alkoholfritt innehåller 25 av flaskorna halvprocentig dos alkohol. Systembolaget har på eget initiativ valt att sätta den tillåtna gränsen till 0,5 procent.

Det var just en sådan dryck som fick det Mikael Bedrup kallar alkoholisthjärnan att reagera med beroendesug. I Sverige uppskattas antalet alkoholister till cirka 330000. Sjukdomen drabbar personer ur alla samhällsgrupper.

Alkoholism hamnar i dag på andra plats, efter depression, i listan över orsaker till förlorade friskår i Sverige. Anonyma alkoholister uppskattar antalet mötesdeltagare till omkring 10000 per år.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Forskning har sedan länge konstaterat att en hjärna som utvecklat en beroendesjukdom är känslig. Professor Johan Franck, inriktad på beroendeforskning, vid Karolinska institutet, säger att 0,5 procent alkohol inte kan räknas som alkoholfritt.

  – Även en liten dos alkohol kan sannolikt reaktivera hjärnans belöningssystem, särskilt efter lång tids avhållsamhet från alkohol då toleransen givetvis sjunker, säger han.

  Bitten Jonsson, addictionspecialist som jobbat med beroendesjukdomar i 24 års tid, kallar försäljningen under namnet alkoholfritt ”farlig och missledande”:

  – Berusningsmedlet är oerhört potent. Har man väl utvecklat sjukdomen och får i sig minsta lilla är det kört. Jag har sett det hända allt för många gånger. Hur mycket heroin tål en heroinist?

  Även beroendeterapeuten Lars Ögren, specialist inom alkoholism med mångårig erfarenhet, har sett effekterna:

  – Det är livsfarligt. Jag känner till massor av människor som har fallit tillbaka in i sitt missbruk efter att ha druckit alkoholfri öl, säger Lars Ögren.

  Märta Kuylenstierna
  , kategorichef alkoholfritt, Systembolaget försvarar policyn. Hon hänvisar till att man fått lite olika bud vad gäller konsekvenserna av ofrivilligt alkoholintag för nyktra alkoholister och till att det finns forskning som tyder på att bara smaken i sig kan vara nog för att väcka oönskade effekter i hjärnan.

  – Det verkar vara individuellt, men för säkerhets skull är vi noga med att påpeka att även de alkoholfria produkterna kan innehålla alkohol. Men sedan lägger vi också ett visst ansvar på köparen av produkterna. Systembolaget riktar sig även till alla andra, som av olika anledningar valt att inte dricka alkohol, säger Märta Kuylenstierna.

  Men varför säljer ni dryckerna som alkoholfria?

  – Vi har inte kommit på något bättre alternativ, och en halv procent anses försumbart för exempelvis bilförare och de som vill leva hälsosamt, säger hon och hänvisar sedan till att EU:s regler tillåter upp till 1,2 procent utan att halten deklarerats.

  Överläkaren och professorn Sven Andreasson, som sitter i styrelsen för Systembolaget, pekar på osäkerheten inom forskningen:

  – Även forskningen på effekten för gravida är osäker, därför råder vi gravida att avstå helt. Dagens forskning är otillräcklig, därför kan inte ens en liten mängd alkohol anses ofarlig, säger han.

  Mikael Bedrup drack sitt första glas alkohol samma dag som månlandningen. Därefter har en ständig kamp utspelats i hans liv fram tills han genom AA lyckades hitta ett sätt att leva nykter. Han anser att Systembolaget inte lever upp till sina paroller om ansvarsfullhet:

  – Hycklar Systembolaget eller vill de inte hjälpa folk? De, om någon, borde känna till det här.

  ÄR DU I RISKZONEN?
  Sju varningssignaler

  Populära quizar om politik

  Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se Så dricker Sverige svd.se

  Niklas Agaton

  Annons
  Annons
  X

  Prästen Mikael Bedrup är nykter alkoholist och kritisk mot Systembolagets policy att märka även dryck med alkohol som alkoholfritt.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 2

  Forskare har konstaterat att även låga doser av alkohol kan trigga igång en alkoholisthjärna.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X