Annons

Alkohol och sötsaker pekas ut som miljöbovar i studie

Sötsaker, alkohol och kaffe är värre än köttet, enligt studien från Århus universitet.
Sötsaker, alkohol och kaffe är värre än köttet, enligt studien från Århus universitet. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Godis, kaffe och alkohol är tickande miljöbomber. Som konsument kan du minska ditt klimatavtryck rejält genom att dra ner på fika och drinkar, enligt en dansk studie. I de svenska butikshyllorna utmärker sig skumtomten.

Under strecket
Publicerad

Det är inte nötkött vi måste dra ner på i första hand för att minska vårt personliga klimatavtryck som konsumenter. Konsumtionen av sötsaker, kaffe, te och alkohol förorsakar i praktiken ännu större utsläpp av växthusgaser än köttindustrin, hävdar nu miljöforskare vid Århus universitet.

I Danmark, där studien gjorts, är klimatbelastningen från njutningsmedel som alkohol, sötsaker och kaffe dubbelt så stor som det samlade avtrycket från nötkött.

Annons
Annons
Annons