Annons
X
Annons
X

Alitalia i ny djup kris – tvingas skära kraftigt

Det ständigt krisdrabbade flygbolaget Alitalia är återigen illa ute. Bolaget tvingas göra kraftiga neddragningar och vill sänka lönerna. Det är ett stort bakslag även för Gulfstatsbolaget Etihad som har en stor ägarpost i Alitalia.

Alitalia är återigen i kris och måste dra ned rejält.
Alitalia är återigen i kris och måste dra ned rejält. Foto: Emil Langvad/TT

Italienska Alitalia har varit med om åtskilliga kriser och räddningsaktioner. Nu är det dags igen. Pengarna i kassan håller på att ta slut och ledningen för det plågade bolaget vill göra sig av med 2 000 av de totalt 12 500 anställda.

Det handlar då framför allt om anställda inom administrationen. Piloter och kabinpersonal föreslås däremot få sina löner sänkta med en tredjedel.

Målet är att dra ned kostnaderna med 1 miljard euro (9,5 miljarder kronor) till 2019 och då också börja redovisa vinst i slutet av året. Enligt den affärsplan som styrelsen för bolaget precis godkänt ska man då också ha fått upp försäljningen med 30 procent.

Annons
X

Den typen av målsättningar har Alitalia haft även tidigare. När Gulfstatsbolaget Etihad Airways under 2014 gick in och köpte 49 procent av aktierna i det även då krisande Alitalia hade man som mål att göra det italienska bolaget lönsamt till 2017.

Som ett av flera steg för att spara pengar drog man därefter ned antalet anställda med 2 000 personer. Samtidigt siktade man på att göra Rom till ett nytt centrum för interkontinental trafik, bland annat genom att förnya flygplansflottan och utbilda personalen bättre.

Det har nu inte lyckats. Alitalia har haft svårt att få fart på långflygningarna och bolaget har heller inte lyckats få fler passagerare. På den italienska marknaden är det lågkostnadsbolaget Ryanair som är störst.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Alitalias ledning hävdar ändå att det går att vända utvecklingen och uppger bland annat att bolaget siktar på att skaffa sex nya långdistansplan mellan 2019 och 2021.

  Men omställningen kan bli svår att genomföra och facken protesterar mot planerna på nya neddragningar.

  Efter att de italienska skattebetalarna tidigare skjutit till omkring 10 miljarder euro till bolaget uppges nu också den politiska viljan att gå in med ytterligare tillskott vara låg.

  Annons

  Alitalia är återigen i kris och måste dra ned rejält.

  Foto: Emil Langvad/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X