Annons

Alger nästa matnyttighet

Mikroalger är på frammarsch.

Under strecket
Publicerad

Mikroalger

Foto: SIMRIS ALG AB Bild 1 av 1

Mikroalger

Foto: SIMRIS ALG AB Bild 1 av 1
Mikroalger
Mikroalger Foto: SIMRIS ALG AB

Mikroalger förväntas bli nästa heta ingrediens i matvaror. I startblocken står Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg, som ska börja odla mikroalger våren 2012. Tanken är att utvinna flera nyttigheter ur algerna, framför allt Omega 3-fettsyror av samma kvalitet som de som finns i lax och makrill, fiskarna får ju i sig det fettet när de äter alger.

Mikroalger odlas i slutna system och ur algerna kan man även utvinna antioxidanter, lösliga fibrer och färgämnen. Om allt går som Fredrika Gullfot vill så får vi kanske snart se en knallrosa, självlysande, men supernyttig läsk i butikshyllan. Marknaden för mikroalger uppskattas till runt 70 miljarder kronor.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons