Annons

Alfred Askeljung: De nya majoriteterna för Natomedlemskap

Annie Lööfs centerparti tar ställning för Natomedlemskap i höst.
Annie Lööfs centerparti tar ställning för Natomedlemskap i höst. Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centern och Kristdemokraterna tar på höstens partistämmor ställning för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen, tror Alfred Askeljung (C). Liksom 48 procent i MSB:s opinionsmätning om försvarsviljan.

Under strecket
Publicerad

**De gångna veckorna **har vi sett hur den svenska försvarsdebatten tagit ett språng. Centerpartiets och Kristdemokraternas partiledningar har gått ut och tydligt sagt ja till ett svenskt Natomedlemskap. Samtidigt har den socialdemokratiska regeringen med försvarsminister Hultqvist i spetsen talat sig varm för utökat samarbete med USA. Det rör fem fredstida områden; interoperabilitet, övning och utbildning, materielsamarbete, forskning och internationella operationer. Det har raljerats en del om detta bland Natovänner. Varför inte bli medlem med en gång, om samarbete med USA är så bra och viktigt?

Det är en god poäng, som dock bortser från de politiska realiteterna för regeringen. Stefan Löfven är inlåst i en koalition bestående av politisk antiamerikanism och pacifism, som inte bara återfinns i Miljöpartiet och Vänsterpartiet utan också inom stora delar av socialdemokratin. Genom att närma sig USA och Sveriges grannländer samtidigt som man spelar ner behovet av Natomedlemskap sänker man förmodligen tonläget i de interna debatterna och ger sig själv utrymme att skicka viktiga säkerhetspolitiska signaler till omvärlden om att Sverige trots allt inte står ensamt.

Annons
Annons
Annons