Jenny Björkman:Alfabetet rubbade den himmelska ordningen

Foto: Foto: Andreas Gebert/DPA

Som strukturerande princip är alfabetet för oss så naturligt att vi sällan tänker på det. Men den gäller inte överallt och är på inget sätt gudagiven – snarare kom alfabetet att innebära att ”gud” blev ett ord bland andra som i ordlistorna kommer långt efter ”anka”.

Under strecket
Publicerad
Annons

Beng, Björkman, Carrblad, Englund. Så började klasslistan för den klass som var min i åtta år. Sedan slutade jag lyssna – intresset avtog avsevärt när man väl blivit uppropad. Jag har vant mig vid att bli uppropad bland de första, placerad längst fram, samt att i vuxen ålder vara klassförälder första terminen i princip samtliga av mina barns nya klasser. Ibland har jag haft fördelen av att få mitt namn nämnt först av flera författare till någon artikel. B som i Björkman kommer nämligen inte sällan först, om man placerar folk i alfabetisk ordning. Och det brukar man ju, eller hur?

Den alfabetiska ordningen har blivit så naturlig för oss att vi ofta inte tänker på att den som en av många organiserande principer. Att ordna bibliotek, telefonkataloger, klasslistor och allsköns andra samlingar i alfabetisk ordning har förstås en rad fördelar, men som arrangörerna av OS i Seoul 1988 påpekade är den inte gudagiven. Sydkoreaner använder inte alfabetet, utan stavelseskrift, uppbyggt på symboler som representerar stavelser. Japansk skrift bygger på samma princip, och det finns en rad andra kulturer och civilisationer som aldrig använt alfabetisk ordning. För sydkoreaner ter sig alfabetisk ordning snarast som oordning. I OS 1988 tågade således Ghana och Gabon först. Också i Peking-OS 2008 bröts den alfabetiska ordningen. Det orsakade viss förvirring bland kommentatorer, men i övrigt tycks inte världen gå under om Österrike tågar före Australien. 

Annons
Annons
Annons