Annons
X
Annons
X

Alf Svensson: Åldersfixering bakom valet av Annie Lööf

Valberedningens nominering av Annie Lööf (C) tyder på en åldersfixering i politiken. Det menar EU-parlamentarikern och före detta partiledaren Alf Svensson (KD).

– För visdom krävs det ett antal år av erfarenhet, säger Alf Svensson.

Alf Svensson.
Alf Svensson. Foto: MARC FEMENIA/SCANPIX

I veckan presenterade Centerpartiets valberedning 28-åriga Annie Lööf som huvudkandidat till partiledarposten. Den diskussion som förts om Annie Lööfs unga ålder som något positivt får Kristdemokraternas EU-parlamentariker och före detta partiledare Alf Svensson, 72, att reagera.

– Det finns en allmängiltig inställning att ungdom och fräschör är bra, medan erfarenhet och insikt som kommer med åren sällan lyfts fram. Man vill gärna ha det nya och fräscha, säger Alf Svensson, som i dag räknas som Sveriges näst äldste politiker efter riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP), 78.

Jag var bättre som partiledare efter 20 år.
Alf Svensson, 72

Annons
X

Tyder inte din egen position på motsatsen?

– Du är inne på det enskilda exemplet. Det går alltid att hitta de som gör sina största insatser som 95-åringar, men det bevisar inte att vi inte har en åldersfixering, säger Alf Svensson.

Men motbevisas inte åldersfixeringen av att Socialdemokraterna valde en 48-årig partiledare?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ja, men man sökte förfärligt länge innan man fick fram Håkan Juholt, säger Alf Svensson.

  Alf Svensson grep Kristdemokraternas partiledarpost redan 1973 som 34-åring. Då upplevde han inte att hans egen ålder var ett problem, säger han. Däremot säger Svensson att den första tiden fick honom att inse att politiken var mycket svårare än vad han först trodde. Enligt Alf Svensson är politiken ett tungt slitarbete, där varje person måste finna sig i att många spår redan är urgröpta, och att det inte går att ”spåra helt nytt”.

  – Jag var bättre som partiledare efter 20 år, säger Alf Svensson.

  Den förre partiledaren håller inte med om att det finns en omvänd åldersfixering inom politiken, där yngre personer har svårare att ta sig fram just på grund av deras låga ålder.

  – Jag tror att det är ganska mycket enklare för en ung person med tilltalade utseende att ta sig fram, än för en person som inte rör sig lika elegant i tillvaron, säger Alf Svensson.

  Han säger heller inte att Annie Lööfs ålder behöver innebära ett hinder för Centerpartiets försök att nå tillbaka över fyraprocentsspärren – under förutsättning att hon omges av äldre politiker.

  – Det kommer att gå bra så länge hon har personer runt sig som har upplevt vatten under broarna, säger Alf Svensson, som dock inte vill ge något besked om när han själv tänker gå i pension.

  – Det finns ingen som har ett löfte om morgondagen, säger Alf Svensson.

  Gissa partiledarnas ålder quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Alf Svensson.

  Foto: MARC FEMENIA/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X