Annons

Johannes Salminen:Alexander – stor hjälte eller tidernas skurk?

Inte nog med den senaste storfilmen, flera nya böcker skildrar också fenomenet Alexander. Intelligent och modig, har han kallats. Men Paul Cartledge väjer i sin skildring inte för blodspåren i kejsarens väg över världen.

Under strecket
Publicerad

Bukefalos, den svarta hingsten, är en del av legenden Alexander. De erövrade Asien tillsammans, och när Bukefalos till slut dog i hög ålder nånstans bortom Indus skulle Alexander själv leda den långa sorgeprocessionen. Hans kumpan är den enda häst i historien som fått en stad uppkallad efter sig.
För en astronomisk summa hade Bukefalos fyra år gammal bjudits ut åt Alexanders far Filip, fruktad härskare av Makedonien. Men den visade sig vara omöjlig att tygla, även hovets bästa ryttare kunde närma sig honom bara med fara för sitt liv. Redan var Filip beredd att skicka besten tillbaka till Thessalien när hans tolvårige son plötsligt steg fram och - trotsande gapskratten - erbjöd sina tjänster som dressör.
Och verkligen, om en stund låter sig hingsten villigt ridas av den unge våghalsen - som upptäckt att djuret var rädd för sin egen skugga och därför måste vändas mot solen. Bukefalos skulle härefter aldrig tåla någon annan ryttare.
Ingen episod kan bättre belysa fenomenet Alexander den store. En blixtsnabbt fungerande intelligens förenas här med ett personligt mod av lika ovanligt slag; redan tolvåringen vet sig vara född till framgång och senare skulle auran av oövervinnelighet följa honom djupt in i Asien. Vad var naturligare för denne gudarnas gunstling än att själv tro sig vara gud?

I höst är Alexander som bekant aktuell med en storfilm i bästa Hollywoodstil som gör det mesta möjliga av det exotiskt sprakande stoffet. Vi har också flera nya böcker att välja på, och den mest övertygande bland dem är kanske Paul Cartledges Alexander the Great: The Hunt for a New Past (Macmillan, 384 s).
Cartledge har en mer cyniskt distanserad syn på hjältesagan Alexander än till exempel Robin Lane Fox vars biografi från 1973 ändå förblir oöverträffad som läsupplevelse. Blodspåren som den Store lämnar efter sig kommer vi inte undan, bakom alla ädelhellenska åtbörder skymtar hela tiden den råa maktmänniskan, en grovt förstorad asiatisk upplaga, om man så vill, av Machiavellis Fursten.

Annons
Annons
Annons