Annons
X
Annons
X

Alexander Richards får fängelse

Affärsmannen Alexander Richards och tre medåtalade döms samtliga till fängelse av tingsrätten.

Den här gången blev det storslam för Ekobrottsmyndigheten, EBM, som inte är bortskämt med framgångar i stora ekobrottsmål.

Samtliga åtalade i den så kallade Aktietorgshärvan, med det numera avnoterade bolaget NRS Technologies i centrum, döms till fängelse av tingsrätten.

NRS Technologies tog i augusti 2005 köksvägen till Aktietorget via en affär med krisdrabbade Bubbeltian.

Annons
X

I oktober och december publicerade bolaget två pressmeddelanden med uppgifter om bland annat en order värd 65 miljoner kronor. I december förklarade också ordförande Anders Alm att orderboken kunde öka till 500 miljoner kronor inom ett år.

I slutet av december 2005 hade kursen rusat 1000 procent. Då sålde huvudägaren - den så kallade ”Aktietorgskungen” Alexander Richards - en stor del av sitt aktieinnehav.

Nu döms han till fängelse i 3 år och 6 månader av tingsrätten för bland annat grovt svindleri.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Via mejltrafiken framkommer det att Alexander Richards har den riktiga bilden av det som händer i England. Sedan kan man jämföra den bilden med vad bolaget påstår i en rad pressmeddelanden, säger åklagare Stig Åström.

  Åklagaren har hävdat att de kommunicerade framgångarna för NRS Technologies brittiska verksamhet - som hela börsvärdet vilade på - var grovt överskattade, och att Alexander Richards var väl medveten om detta.

  Detta har i sin tur Alexander Richards förnekat. Han litade på de uppgifter som brittiske vd:n Leslie Balmer gav honom, säger han.

  Men tingsrätten har alltså gått på åklagarens linje.

  Alexander Richards döms också för grovt bokföringsbrott, grovt osant intygande, grovt insiderbrott och får dessutom näringsförbud i fem år.

  – Det bästa beviset när det gäller insiderbrottet var utan tvekan själva upplägget. De åker över till England för att genomföra affären där, säger Stig Åström.

  Alexander Richards har tidigare förklarat att han fått råd från advokatbyrån Vinge om hur han ska kunna undvika att anklagas för insiderbrott. Lösningen skulle vara att ingå avtalet utomlands, i detta fall Storbritannien.

  Han föll på eget grepp alltså?

  – Ja, det kan man säga. Det är möjligt att engelsk lag gäller rent avtalsrättsligt, men vi ansåg att det här brottet till sin helhet skulle anses vara begånget i Sverige.

  Alexander Richards döms också till att betala närmare 19 miljoner kronor till staten. Det är nästan i nivå med åklagarens krav på att aktievinster på 22 miljoner kronor ska tillfalla staten.

  Även Richards affärsbekanta döms till kännbara straff.

  Anders Alm döms till fängelse i två år, bland annat för grovt svindleri.

  Bengt Helmersson, rådgivare för Bubbeltian, döms till fängelse i 1 år för grovt svindleri och insiderbrott. Han döms också till att betala 218 000 kronor till staten.

  – Helmersson tillhörde egentligen inte samma krets, men vi kunde inte gå förbi honom, säger Stig Åström.

  Bengt Helmersson skrev bland annat ett investerarmemorandum som innehöll en mängd uppgifter som rimmade illa med verkligheten. Han fick enligt åklagaren delvis betalt i aktier som han senare sålde när kursen hade gått upp.

  Leslie Balmer, som var vd för det listade bolaget och som drev verksamheten i England, döms till fängelse i 1 år och 6 månader för grovt svindleri och medhjälp till grovt svindleri.

  Under EBM:s förhör kallade sig Leslie Balmer ofta för ”the technical guy” och hävdade själv att han inte hade någon kunskap om vad som hände i Sverige, han var fullt upptagen av att försöka få verksamheten i England på fötter.

  - Under utredningen funderade jag många gånger över om vi skulle inkludera honom i åtalet eller inte. Men det kom fram mer och mer besvärande uppgifter gällande honom, så vi kunde inte gå förbi honom. Och det visade sig i efterhand vara en riktig bedömning, säger Stig Åström.

  Är ni nöjda med utfallet?

  – Vi tycker det kan finnas utrymme för en straffskärpning. Det finns säkert punkter där tingsrätten inte accepterat allt som vi påstår, men vi får titta på det, säger Stig Åström.

  E24 har sökt Richards, Alms och Balmers försvarsadvokater för en kommentar utan att lyckas.

  Mycket talar dock för att försvaret överklagar tingsrättens dom mot bakgrund av att de åtalade har nekat till brott.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X