Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Alexander Pärleros: ”Jag vill hitta en större mening än att bara jaga pengar”

Foto: David Thunander

Alexander Pärleros är en vattendelare. Är han en skicklig entreprenör eller en självupptagen dåre? Vi var nyfikna och bestämde träff med mannen bakom Sveriges största intervjupodd.

Text: Catharina Swartz - 19 juni 2018
Annons

Måndag eftermiddag, en av de första varma försommardagarna. Alexander Pärleros visar runt i den sex rum stora hörnlägenheten på Birger Jarlsgatan. Kök, vardagsrum, sovrum, gästrum, två balkonger, blivande barnrum. Lägenheten är nyrenoverad och full av designermöbler. För många skulle nog en paradvåning på Östermalm fungera som ett kvitto på framgång. Men för Alexander Pärleros är framgång inte längre synonymt med ett saftigt banksaldo.

– För mig är en framgångsrik person någon som bidrar till andras lycka. Förr blev jag starstruck när jag träffade människor med mycket pengar och kontakter. Men när jag ser folk åka runt i Ferraris och lyxbåtar i dag förstår jag inte varför de inte gör något konstruktivt istället. Jag vill hitta en större mening än att bara vara hajen som jagar pengar.

Sedan 2015 har Alexander Pärleros utforskat begreppet framgång. Det var då han startade Framgångspodden, där han intervjuat alla från klockentreprenören Filip Tysander och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh till partiledaren Annie Lööf och bloggaren Bianca Ingrosso. Enligt Pärleros själv är den Nordens största intervjupodd, med drygt 1,5 miljoner lyssningar i månaden. Nyligen släppte han även Framgångsboken, en sorts självhjälpsbok där läsaren får hjälp med allt från att sätta upp egna mål och hitta ”rätt mindset” till att sköta hälsan och hålla motivationen uppe för att påbörja sin egen framgångsresa.

Annons
Annons

– Boken är ett slags destillat av de bästa lärdomarna jag fått av människor som Petter Stordalen, Isabella Löwengrip, Kay Pollack och Elaine Eksvärd, säger Alexander och tar en klunk av smoothien på havregryn, ingefära, blåbär, hallon, jordnötssmör och veganskt proteinpulver.

Han mixar en smoothie direkt efter att klockan ringt vid 04:40 varje morgon.

– Allt jag gör har jag lärt mig av andra. Gemensamt för många jag träffat i Framgångspodden är att de går upp tidigt. Morgnarna ger mig ett försprång. Vid halv nio har jag redan hunnit träna, beta av viktiga mail, göra researcharbete och äta frukost. Ett annat drag framgångsrika människor har gemensamt är att de satt upp tydliga mål. Du kan inte nå ett mål om du inte vet vad det är.

Alexander Pärleros växte upp i Haninge tillsammans med sin mamma. Hans chilenska pappa var våldsam och kriminell och försvann ur bilden när Alexander bara var två år. I skolan stack Alexander ut – han var längre, hade konstig frisyr och retades av de andra barnen. Som tonåring bodde han under en period på fosterhem.

– Jag försökte vara som de coola och skolkade mycket. En gång bröt jag och en annan kille upp skåpen och snodde mobiltelefoner. Jag ville bevisa nåt. Det sabbade alla mina betyg.

Vändpunkten kom vid 16 års ålder, när bästa vännen omkom i en bilolycka.

– Bilen tappade greppet och han slungades ut med huvudet genom fönstret. När jag fick reda på att min bästa vän var död, insåg jag att jag måste ta vara på livet.

33-årige Alexander har varit röjdykare, elitsimmare, annonssäljare, vunnit VM-brons i MMA och startat och sålt flera bolag. I dag håller han föreläsningar och driver mediebolaget Panc Media, som vid sidan av Framgångspodden även producerar podcasts åt andra.

Annons
Annons
David Thunander
Foto: David Thunander

Utifrån sett har du ett nästan maniskt driv.
Jag satsar stenhårt och är extremt fokuserad, få hinner med i mitt tempo. Mina arbetsdagar ligger på mellan 12 till 15 timmar, måndag till söndag.

För Alexander Pärleros är dagarna dock kortare nu än för några år sedan. Då vaknade han upp med panikångest om nätterna och insåg att han var tvungen att dra ner på tempot för att inte bli utbränd.

– Jag hade inte förstått att jag var stressad, men kroppen sa ifrån. Nu tar jag hand om mig själv; äter hälsosamt, tränar och sover så bra jag kan. Sen är det bra att lägga undan den där jävla mobilen. I perioder tillåter jag mig själv att bara kolla sociala medier en gång på morgonen och en gång på kvällen, annars jagar man ständigt endorfinkickar inne i de där apparna.

En viktig faktor till att Framgångspodden blivit så populär är, enligt Alexander, han själv.

– Gästerna har ofta varit med i andra poddar. Men jag vågar vara mig själv och ställa oväntade frågor. För att få gästerna att öppna sig gör jag på samma sätt som under åren som mediasäljare: jag berättar personliga saker för att bygga förtroende och försöker hitta något vi har gemensamt. Ska någon investera flera miljoner hos mig eller berätta saker som inte ens deras partner hört, måste de lita på mig.

Foto: David Thunander
Annons
Annons

Ett av de starkaste mötena var med föreläsaren och tidigare brandmannen Lasse Gustavson, som brännskadades allvarligt i en olycka Göteborgs hamn.

– Jag bröt nästan ihop under inspelningen. Det var oerhört tufft när han berättade om hur han på sjukhuset drömde om att få hålla en tjej i handen. Då insåg jag hur mycket jag har att vara tacksam för.

Vilken är den jobbigaste intervjun du gjort?
Per Gessle var svår. Han har gjort så många intervjuer och tyckte nog att jag såg ut som en Stureplansbrat. Det tog ett tag innan han förstod att jag hade koll. Samma sak med Jan Guillou. Han hade en väldigt hård attityd när vi träffades utanför studion. Sen hittade vi varandra i podden – i och med att han också är gammal simmare.

Alexander reser sig upp och går ut i köket för att fylla på smoothien. Vid köksbordet jobbar hans fru Ida Warg som är influencer och hälsobloggare. Paret gifte sig i Stadshuset i mars och väntar sitt första barn. Tillsammans driver de relationspodden Sånt är livet och på Youtube kan man se när Alexander – utklädd till ladyboy – friar till Ida på thailändska ön Koh Tao.

Finns det något som är för privat att dela på sociala medier?
– Det finns inte mycket i mitt liv som är för privat. Jag har inga problem med att berätta om misslyckanden eller att jag mår dåligt. Mina fans gillar att jag inte målar upp någon drömvärld. Sen blir det annorlunda när vi får barn – vi har inte bestämt hur mycket av barnets liv vi ska dela med våra följare.

Att skaffa barn var dock ingen självklarhet för Alexander.
– Det kommer nog från att pappa drog när jag var liten. Jag har aldrig upplevt det där superfina familjelivet.

Har du och din pappa någon kontakt i dag?
Ja, lite på Facebook. Innan mormor dog berättade hon att jag hade en farbror i Skarpnäck. Jag fick kontakt med pappa via honom. Det var rätt häftigt, jag visste inte ens att pappa levde och så fick jag reda på att han bodde i Australien. Han ska komma hit och hälsa på snart, vi har inte setts på åtta år.

På pärmen av Framgångsboken hittar man bilder som symboliserar det Alexander kallar för stjärnmål – det han vill uppnå inom det närmaste året. Bli en ansvarstagande förälder, våga sticka ut, ha en positiv inställning.

– Och så vill jag göra en internationell podd. Sen måste jag lära mig att komma i tid. Jag har varit en tidsoptimist hela livet.

Annons