Annons

Alex Schulman på bekräftelsejakt

Alex Schulman och ordet bekräftelse står i centrum i showen ”Älska mig! ”.

Han gör entré på Maximteaterns scen som en representant för ”samtidens knasigheter”.

Publicerad
Alex Schulman.
Alex Schulman. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Att ständigt utmana sig själv och sina rädslor och nojor och samtidigt gå så nära gränsen för vad man kan och får säga eller skriva, det är vad Alex Schulman alltid strävar efter.

– Jag är väldigt, väldigt blyg. Dessutom är jag rädd för att prata inför många människor eftersom jag hela min barndom stammade svårt. Så jag antar att det är den ultimata skräcken som gör att jag ändå söker mig till den. Sen, när det funkar på scenen, är ju ruset, den känslan, obeskrivlig, förklarar Alex Schulman.

Mer än de flesta personifierar han den bekräftelsejakt som dagens samhälle bäddar för med Twitter, Facebook, Instagram, bloggar, krönikor, egna tv-program och podcastar. Nu tar han steget in på Maximteaterns scen i Stockholm, helt ensam, med föreställningen ”Älska mig!”.

Annons

– Man måste gräva där man står. Samtidens knasigheter har jag roat mig med i många år i texter, tv-program och i böcker. Det är det jag gör, gräver i den knasiga samtiden. Sen är jag väldigt intresserad av min egen skevhet och knasighet, säger Alex Schulman.

Med de tankebanorna var det ganska logiskt att temat skulle bli bekräftelsebehov. För honom handlar det om att ”i varje given situation i livet alltid välja möjligheten att bli älskad/omtyckt eller bekräftad av andra, främst”.

– Det gör att man anpassar sig och till slut blir man en annan, att man inte vet var man har sig själv riktigt eller vad man egentligen tycker. Jag är kanske ett extremfall, men jag tror att det här är en sjuka som breder ut sig över hela västvärlden, säger Alex Schulman.

Föreställningen är ingen gapflabbsorgie, han har tolkat tidens tecken och grävt djupt i sig själv och de narcissistiska sår som grundades i barndomen. Men han har jobbat hårt för att i showen hitta den rätta balansen mellan svärta och komik.

Parhästen från den hyllade men också omdiskuterade och ifrågasatta podcasten ”Alex och Sigges podcast”, Sigge Eklund, är inblandad även i ”Älska mig!”, som manusförfattare och regissör.

– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Sigge blir väl teoretisk utan mig och jag blir väl lättviktig och banal utan honom, konstaterar Alex Schulman som beskriver podcasten som terapi och en nödvändig ventil.

Allt han gör berör och upprör, samtidigt som han själv erkänner att han är lättstött och lättkränkt. Den kombinationen gör att han ständigt hamnar i kontroverser och diskussioner.

– Jag har gått på andra så jag måste tåla att folk går på mig. Men ah, jag glömmer aldrig en oförrätt...

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons

Alex Schulman.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons