Annons

Ludvig Hertzberg:”Ålevangeliet” mest spännande av årets kandidater

Årets Augustnomineringar i fackboksklassen.
Årets Augustnomineringar i fackboksklassen.

Nytt ljus på människorna bakom de stelnade ikonerna – och på mindre kända och underskattade delar av djurriket. I den senare kategorin befinner sig ”Ålevangeliet” som glädjande nog har nominerats.

Under strecket
Publicerad

Bellman, Linné, Lagerlöf, Nobel, och så skallmätaren Gustaf Retzius – se där ett knippe vitterhetsgiganter som tillsammans ringar in väsentliga delar av den svenska historien, och som bara tycks fortsätta att prägla vår självbild. Man kan fråga sig om det bara är ett sammanträffande att de alla har blivit föremål för nya hyllade biografier under det gångna året, i en tid då svenskhet och nationell identitet åter har blivit ett ämne på allas läppar.

Dessa levnadsteckningar är alla ambitiösa och kunniga, och hade nog alla kunnat komma på fråga för att nomineras till ett Augustpris. Nu blev det Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf och Ingrid Carlbergs om Alfred Nobel som drog de längsta stråna, och det kanske inte var så konstigt: båda lyckas de i sina porträtt kasta nytt ljus på människorna bakom de ganska stelnade ikonerna.

Annons
Annons
Annons