Annons

Ålens resa blir allmänmänskligt mysterium

Vem kunde ana att barndomens fiske i det skånska ålamörkret skulle göra Patrik Svensson till internationell författare? I alla fall inte han. Ändå var det i ålens existens som han skulle hitta en spegelbild av sin egen.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

"Min pappa kom från en annan värld än den som jag så småningom hamnade i, men ålfisket och nätterna vid ån förblev vår värld, det hade vi gemensamt", säger Patrik Svensson.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 5

"Det är fortfarande inte en enda människa som sett en levande ål i Sargassohavet" säger Patrik Svensson.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 5

När Patrik Svenssons debutbok "Ålevangeliet" ges ut i augusti har den redan sålts till minst 33 andra länder.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 5

Patrik Svensson intresserar sig lika mycket för det vi inte vet om ålen, som det som vi faktiskt vet.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 5

Patrik Svensson har fått höra läsare säga att de inte hade en aning om att ålen skulle kunna intressera dem. "Och på sätt och vis är det det finaste berömmet", säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 5

"Ålevangeliet" heter boken, ett slags litterär naturvetenskap med existentiella förtecken. Redan innan den hamnade i bokhandeln nu i början av augusti hade rättigheterna sålts till minst 33 länder och bara i USA slogs sju olika förlag om att få ge ut den. Är det inte drömmen? Patrik Svensson berättar lågmält om en framgång som ter sig overklig.

– Det är klart att det är otroligt roligt, men också konstigt. Det är inte det här man förväntar sig när man skriver en bok om ålar och tror att det är något väldigt nördigt.

Annons
Annons
Annons