Annons
X
Annons
X

Alenius är regeringens hjälp när det stormar

Du har säkert sett henne på tv - utan att reflektera över vem hon egentligen är. Till vardags är Roberta Alenius Fredrik Reinfeldts (M) presschef. Men när det stormar kring regeringen är det hon som kallas in för att ta fajten med medierna.

[object Object]
Roberta Alenius. Foto: YVONNE ÅSELL

För den som inte följer politiken i yrket säger kanske namnet Roberta Alenius inte så mycket. I kvarteren kring riksdagen är hon dock ett välkänt ansikte, och för journalister kan en bra relation med den 33-åriga presschefen innebära en gyllene ingång till några av landets mäktigaste män och kvinnor.

På visitkortet står det presschef åt statsministern. Men det är inte ovanligt att hon även rycker in när det stormar kring den övriga regeringen. När försvarsminister Sten Tolgfors (M) i förra veckan skulle förklara turerna kring det svensk-saudiska samarbetet så var det hon som vakade i kulisserna: med benkoll på den ansatta ministern på podiet - och på medierna som utförde grillningen.

Det var även under hennes ledning som intervjun mellan Fredrik Reinfeldt och DN:s reporter lades ut på regeringskansliets hemsida i ett försök att dementera statsministern kontroversiella uttalande om hyresrätter 2011.

Annons
X

Namnet Roberta har hon fått av sin far, italienaren som vägrar flytta till Sverige på grund av kylan. Föräldrarna träffades på ett tåg i Rumänien och har varit tillsammans i fyra decennier, på distans. Valet att låta Roberta växa upp i Sverige grundade sig i moderns förkärlek för bekvämligheter, organisation och välfungerande barnomsorg, har Roberta Alenius berättat i en intervju med Dagens Nyheter. Hon förklarade då även att den splittrade uppväxten gett henne breddade perspektiv.

– Det är den stora vinsten med att vara halv hel, sade hon.

Sedan dess har hon bland annat hunnit med att vara handläggare för Moderaterna i Europaparlamentet och skattejurist på Ernst & Young.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det senaste utspelet signerat Roberta Alenius var när hon avslöjade paret Reinfeldts separation med syfte att punktera en story som Expressen var på spåren. Om det var ett lyckat drag eller inte kan låtas vara osagt – klart är dock att det var Roberta Alenius som satte agendan.

  Annons
  Annons
  X

  Roberta Alenius.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X