Annons

Alecta stärker kassan

Svenska företag har en konkurrensfördel genom att anställdas tjänstepensioner är finansierade. Pensionsbolaget Alecta har stärkt sin kassa under första halvåret.

Under strecket
Publicerad

Alecta, Sveriges största pensionsbolag med tillgångar på närmare 300 miljarder, rapporterar en avkastning på 14 miljarder eller 5 procent under första halvåret. Det är en väldig förbättring jämfört med de starkt negativa resultaten i fjol. Visserligen är avkastningen något lägre än för AMF-pension eller Tredje AP-fonden. Alecta har viktat om portföljen till en högre andel obligationer. Aktier utgör nu bara 28 procent. Köp i fjol av aktier vid fel tillfälle orsakade stora förluster. - Vi har tänkt igenom och satsar på säkerhet. Huvuduppgiften för oss är att trygga privattjänstemännens ITP-plan, säger Alectas vd Lars Otterbeck.

Alecta kontrolleras av arbetsgivarna och förbunden inom PTK, Privattjänstemannakartellen. Tillsammans med AMF och AFA på arbetarsidan har parterna på arbetsmarknaden byggt upp försäkringsbolag med tillgångar en bra bit över 600 miljarder kronor. Förutom tjänstepensioner finns livförsäkringar, arbetsskador och kompletterande sjukförsäkring inom systemen. Dessa enorma fonder är en dold tillgång för det svenska näringslivet. Nästan dagligen kommer rapporter från USA, Storbritannien eller Kontinentaleuropa om jättelika underskott i företags pensionskassor. Hålen i de tre amerikanska biljättarnas pensionsfonder kan vara dubbelt så stora som tidigare uppskattade 350 miljarder kronor, hävdade investmentbanken Goldman Sachs i förra veckan. Parallellt framkom att den statliga franska elbjässen EdF har ofinansierade pensionsskulder på 400 miljarder kronor. På ett eller annat sätt måste dessa hål täckas. Genom att löpande betala till Alecta har de flesta svenska företag däremot redan finansierat sina tjänstepensioner. - De svenska bolagen är mer solida än de ser ut. Det måste vara en styrka för våra företag, menar Lars Otterbeck. Den ITP-plan som Alecta administrerar är inte minst viktig för bättre betalda tjänstemän. Lagstadgad pensionsrätt upphör för årsinkomster över 306 000 kronor om året. Då träder ITP-planen till och ger 65 procent av lönen i pension upp till en årslön på 818 000 kronor. Däröver sker avtrappning. Under brytpunkten 306000 kronor kompletterar ITP lagstadgad pension med 10 procent av lönen. Dessa pensioner är garanterade oavsett börsutveckling.

Annons
Annons
Annons