Annons

Aldrig har vi shoppat som nu....

Var tog alla pengar vägen? Flertalet svenskar tjänar mer pengar än någonsin – men mot slutet av månaden har vi bränt alltihop. Slösa är tidens melodi, spara är ute. Serien Sätt sprätt skärskådar vårt nya sätt att förhålla oss till pengar.

Under strecket
Publicerad

Mellandagsrea i Gallerian i Stockholm.

Bild 1 av 1

Mellandagsrea i Gallerian i Stockholm.

Bild 1 av 1
Mellandagsrea i Gallerian i Stockholm.
Mellandagsrea i Gallerian i Stockholm.

Välkommen till den stora konsumtionsfesten! Här bränner vi glatt några tusenlappar på en snygg designerväska eller ett par välsittande jeans. Vi fyller våra hem med dvd-spelare och platta tv-apparater, ringer varandra på flashiga mobiltelefoner med inbyggd kamera och förgyller vardagsmaten med vällagrad balsamvinäger. Skulle vi sedan vilja skämma bort oss lite extra, bokar vi in en helg på ett lyxigt spa eller sticker iväg på en weekend till New York. Shop ‘til you drop!
– Särskilt i storstäderna ser man tydligt att intresset för shopping och lyxkonsumtion har ökat. Det finns en flärdfullhet och bekymmersfrihet som kan jämföras med det glada 1920-talet. Särskilt den yngre generationen spenderar mycket pengar och festar utan att tänka särskilt mycket på morgondagen, säger socialantropologen Anneli Ståhlberg, som arbetar med en doktorsavhandlig om lyxkonsumtion.
Även Handelns utredningsinstitut, HUI, konstaterar att svenskarna har drabbats av konsumtionsfeber. Allt fler tycks leva i nuet och söker snabb tillfredsställelse genom att sätta sprätt på pengarna. Hushållen konsumerar som aldrig förr och i dag lägger den genomsnittslige svensken 45 000 kronor om året på mat, kläder och prylar, jämfört med 31 000 kronor 1990.
– Vi ser en shoppingtrend och ett delvis nytt förhållningssätt till prylar. Saker som förr var en investering för livet, byter vi numera ut många gånger under livsloppet. En soffa som exempelvis kunde gå i arv mellan generationer, köper vi i dag på IKEA och slänger sedan ut efter fem, sex år, säger Fredrik Bergström, vd för HUI.

Annons
Annons
Annons